EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€42,5 млн. за „София Тех парк” безвъзмездно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€42,5 млн. за „София Тех парк” безвъзмездно

mail15:00 | 10.01.2013прегледи 551 коментарикоментари 0


Строителството на "София тех парк" ще се осъществи със средства от ОП „Конкурентоспособност", стана ясно след официалното подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Израждането на "София Тех парк" ще струва 50 милиона евро, от които 42.5 млн. евро се осигуряват от Оперативна програма "Конкурентоспособност" и 7. 5 млн. евро е националното съфинансиране.
50 % от средствата за технологичния парк ще бъдат използвани за подготовка на терена, реконструкция и строителство на сгради, 30% – за оборудване на високотехнологичните лаборатории, а останалите са предназначени за финансиране на т.нар. меки мерки, които ще изпълнят съдържателната част на проекта, съобщи изпълнителният директор на дружеството Елица Панайотова. По нейните думи "София тех парк" ще подпомага иновациите и високите технологии, както и стартиращи компании, които осигуряват висока добавена стойност. Очаква се технологичният парк да започне реална дейност през 2015 г.
Проектът е изключително предизвикателство, защото в световен мащаб са много случаите, когато такива проекти се оказват неуспешни, затова трябва да се работи много, за да стане проектът успешен, което не зависи само от министерството и компанията, а и от добрия диалог с университетите и бизнеса, каза министър Добрев.
Реналдо Мандметс, ръководител на програмата, посочи, че по проекта вече е осъществен значителен обем работи. Очакваме да видим подписите за началото на втората фаза и поканата в главната дирекция "Регионално и градско развитие", допълни той. Мандметс отбеляза, че проектът е пилотен в много отношения и предоставя възможност за още два - три подобни технопаркове, може би с по-малък размер, в страната. Имахме разговори в Пловдив за създаването на хранителен технологичен парк, каза Мандметс и препоръча да се приложи аналогичен подход за включването на бизнеса, изследователите и високите технологии, за да има значителни резултати.
Елица Панайотова съобщи, че технологичният парк ще е факт през 2015 г. Тя припомни, че през 2010-2011 г. е започнала работата по научно-технологичния парк в София за информационни и комуникационни технологии, зелени технологии и природни науки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg