EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+€38 млн. проекти България - Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+€38 млн. проекти България - Сърбия

mail15:11 | 07.02.2022прегледи 1823527 коментарикоментари 0


Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони на България и Сърбия през следващите седем години. Това предвижда Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г., съобщи пресцентърът на МРРБ. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на програмата преди изпращането й за одобрение от Европейската комисия. Сред основните цели са подобряване на конкурентоспособността на микро-, малки и средни предприятия от региона, създаване на работни места в тях, насърчаване на съвместното предлагане на туристически услуги, както и управление на риска при бедствия.
Над 8 млн. евро от ресурса са предвидени за предварително определения от двете страни стратегически проект, свързан с подготовка на населението за действия при бедствия и за подобряване капацитета на професионалните екипи и доброволците за реагиране при извънредни ситуации. Партньори по него са Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, Сектор за управление при извънредни ситуации към Министерство на вътрешните работи на Сърбия, Академията на МВР и доброволчески организации.
Над 6 млн. евро са определени за проекти на микро-, малки и средни предприятия (ММСП). Инвестициите са насочени към модернизация на технологичния процес, оптимизация на производството, дигитализация, обучения на служителите и намирането на нови пазари.
Около 23 млн. евро са предвидени за разработването на нови съвместни регионални туристически продукти, реставрация, опазване и представяне на обекти на културното наследство, укрепване на връзките между природни и културни обекти, включително чрез подобряване на велосипедната мрежа и свързващата пътна инфраструктура в изпълнение на интегрирана териториална стратегия за развитие на трансграничния регион и др.
МРРБ ще продължи да изпълнява функциите на Управляващ орган но програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия и през следващия програмен период 2021-2027 г.
Обществено обсъждане на подготвената финална версия на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България-Сърбия 2021-2027 ще се проведе онлайн (чрез WebEx) на 22 февруари от 15:00 часа. Желаещите да вземат участие в общественото обсъждане могат да се регистрират в срок до 15 февруари на ma_ipacbc@mrrb.government.bg.
Пълният текст на проекта на Програмата е публикуван за обществени консултации на Портала за обществени консултации, Единния информационен портал www.eufunds.bg и на интернет страницата на МРРБ.
Коментари и становища по публикувания проект на програмата могат да се представят в срок до 4 март в деловодството на МРРБ на адрес: гр. София, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 17-19, както и в електронен вид на имейл адрес ma_ipacbc@mrrb.government.bg.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158