EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€3,5 млрд. за най-бедните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€3,5 млрд. за най-бедните

mail15:00 | 28.02.2014прегледи 800 коментарикоментари 0


Най-бедните граждани на ЕС ще продължат да получават храни, основна материална помощ и социално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане за най нуждаещите се лица (ФЕПН/FEAD), считано от 2014 до 2020 г., по силата на споразумение със Съвета, което бе одобрено от Европейския парламент във вторник. Членовете на ЕП се застъпиха бюджетът на Фонда да бъде 3,5 млрд. евро. Те постигнаха и съгласие със Съвета фондът да заработи незабавно.

Няма съкращения на бюджета

Бюджетът на фонда за периода 2014—2020 г. ще се запази на нивото от 3,5 млрд. евро — сумата, разпределена за Европейската програма за хранителни помощи за най-нуждаещите се през предходния бюджетен период от 2007 до 2013 година. Първоначално държавите членки предложиха съкращение от един милиард евро.

По-широк обхват

Новата програма ще обхване всички държави членки и ще замени Програмата за продоволствено разпределение, предназначена за оползотворяване на излишъци, произведени в рамките на Общата селскостопанска политика.

Обхватът на фонда е разширен, като включва две програми за разпределяне на храна и основна материална помощ (напр. дрехи и учебни помагала), а също и за финансиране на мерки за социално включване на най-бедните в ЕС.

Продоволствени дарения

Фондът ще подпомага и дарения на храни и по-специално събирането, транспортирането и разпределението им, като по този начин ще спомогне за намаляване на разхищението на храни.

Процент на съфинансиране

Текстът включва искането на ЕП процентът на съфинансиране на програмата (частта, изплащана от ЕС) да възлиза на 85% от допустимите разходи, или 95% за най-тежко засегнати от кризата страни.

Следващи стъпки

Текстът трябва да бъде официално одобрен от Съвета. Междувременно ще се прилагат преходни мерки, за да се избегне прекъсване на доставката на помощи.

Допълнителна информация

През 2011 г. почти една четвърт от европейците (около 120 милиона) са били изложени на риск от бедност или социално изключване — с около четири милиона повече от предходната година. Парламентът се бори упорито през 2011 г. да се удължи програмата за хранителни помощи за нуждаещите се граждани на ЕС, докато някои държави членки искаха програмата да се премахне, за да се спестят европейски пари./Пресцентър ЕП
 


Тагове: ЕП, бедни
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg