EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€312. млрд. е междуфирмената задлъжнялост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€312. млрд. е междуфирмената задлъжнялост

mail17:50 | 27.05.2011прегледи 917 коментарикоментари 0


Неспособността на публичния сектор да плаща своите задължения увеличава междуфирмената задлъжнялост и пречи на растежа според Европейския индекс на разплащанията за 2011 г., пише Юроактив, цитиран от expert.bg. Компаниите са отписали 312 млрд. дълг от своите счетоводни отчети за последните 12 месеца. Това представлява 3 процентово увеличение спрямо предходната година и повече от финансовата помощ, която ЕС отпусна на Гърция, Португалия и Ирландия взети заедно, се посочва в проучване.
Изследването на група от 6 хиляди бизнеса в Европа показва разнообразна картина на континента. Отписването на дълг в Германия се е понижило с 8 процента, докато във Великобритания делът на лошите дългове e нараснал с една трета. Според проучването 28 процента от компаниите, като този процент в Обединеното Кралство е 55, гледат на закъснелите плащания като на заплаха за оцеляването на компанията, докато 45 на сто ги смятат само за пречка за растежа на фирмата. „Публичната администрация е най-лошият платец в Европа по отношение на срока за погасяване на задължението. При всичките приказки за икономически стимули и в момент, когато е ясно, че бизнесът се затруднява, правителствата биха могли да вкарат милиарди в своите икономики, като просто се издължават коректно”, коментира Люк Хендрикс, директор в Европейската асоциация на занаятите и малките и средни предприятия.
Според европейската Директива за късните плащания, която влиза в сила през март 2013 г., публичната администрация и компаниите ще бъдат задължени да плащат своите сметки в рамките на 30 дена, въпреки че бизнес партньорите могат да се договорят да не спазват това условие.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg