EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

€3 млрд. за Турция, кой & колко ще даде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€3 млрд. за Турция, кой & колко ще даде

mail09:35 | 05.02.2016прегледи 1607 коментарикоментари 0


 ЕС одобри  за Турция финансова помощ от три милиарда евро, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс.
Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща в сряда  в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.
Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи по-рано ДПА.
"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на ЕК  Жан-Клод Юнкер.
Комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че средствата за бежанците в Турция ще бъдат използвани за образование, здравеопазване и храна. Той подчерта, че подобряването на условията им за живот ще позволи на бежанците да останат по-близо до домовете си.
Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс.
ЕС  ще предостави 1 милиард евро от собствения си бюджет, двойно повече, отколкото бе планирано през ноември. Останалите средства ще бъдат осигурени от 28-те страни членки, а Германия ще бъде главният дарител и ще предостави 427,5 милиона евро през 2016 г.
По данни на ЕК Великобритания ще участва с 327,6 милиона евро през тази година, Франция ще даде 309,2 милиона, Италия - 224,9 милиона, а Испания - 152,8 милиона евро.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101