EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€2,5 млрд. британски инвестиции у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€2,5 млрд. британски инвестиции у нас

mail11:45 | 19.03.2014прегледи 654 коментарикоментари 0


Икономическият стокообмен между България и Великобритания за последните 10 години се е увеличил двойно, а Великобритания заема 4-то място сред чуждестранните инвеститори у нас с вложени близо 2,5 милиарда евро за последните 15 години. Проведеното през тази седмица посещение на българския президент в Лондон ще отвори нови врати за бизнеса и инвестициите, счита държавният секретар по външната политика на Великобритания Уилям Хейг, с когото държавният глава Росен Плевнелиев разговаря по време на официалната си визита в Обединеното кралство. Потенциалните сектори, в които има възможност да се засилят икономическите контакти са високите технологии, инфраструктурата, енергетиката и автомобилната индустрия. Великобритания е вторият по големина пазар за българските компании в областта на високите технологии.

Държавният глава постави акцент върху позитивните промени в Югоизточна Европа през последните години. Европейската перспектива е мощен двигател за процеса на реформи в страните от Западните Балкани, коментира президентът Росен Плевнелиев. С помощта на европейските фондове се работи за повишаване на свързаността на региона - пътна инфраструктура, жп линии, енергийни системи. Този процес превръща Балканите в по-привлекателно място за чуждестранните инвеститори и е залог за повишаване на потенциала и просперитета на отделните страни.

Балканите са на прав път и се променят към по-добро, заяви държавният глава и на срещата си със заместник министър-председателя на Великобритания Ник Клег. Откроена бе ролята на ЕБРР за развитието на региона чрез подготвяната нова стратегия на банката за България и Югоизточна Европа. Държавният глава подчерта приоритетното значение на енергийната ефективност и диверсификацията на енергийните източници за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. В този контекст бе отбелязана ролята на компанията "Петрокелтик" в търсене на природен газ в българския черноморски шелф, както и на проекта ТАП.

По отношение на свободното движение на хора и България, и Великобритания са единодушни, че това е сред основните постижения на ЕС и трябва да бъде запазено. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че преобладаващата част от българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, са висококвалифицирани и имат сериозен принос за развитието на местната икономика. За да се преодолеят притесненията относно евентуални злоупотреби с британската социална система, предстои в скоро време да се подпише Писмо за намерение за сътрудничество между българското Министерство на труда и социалната политика и британското Министерство на труда и пенсиите. Държавният глава изрази надежда в кратки срокове да бъде решен проблемът със спрените заеми на българските студенти във Великобритания./източник:president.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg