EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€2,4 млрд. за рашривяне на мадридското летище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€2,4 млрд. за рашривяне на мадридското летище

mail17:01 | 30.01.2024прегледи 372 коментарикоментари 0


Испанският премиер Педро Санчес обяви днес инвестиционен план на стойност 2,4 милиарда евро за разширяване на мадридското летище "Барахас", чийто капацитет ще достигне 90 милиона пътници годишно до 2031 г., предаде Франс прес.

Тази инвестиция е "най-значимата за последното десетилетие в летищната инфраструктура в Испания" и ще позволи "Барахас" да се превърне  в "едно от основните летища на ЕС", заяви Санчес при посещението на Международното туристическо изложение "Фитур" (Fitur), провеждащо се до края на седмицата в Мадрид.

Проектът, който се вписва в рамките на стратегическия план, представен през 2022 г. от летищния оператор "Аена" (Aena), ще позволи "много силен растеж на капацитета и на връзките от "Барахас" , най-вече към Азия и за "създаването на хиляди преки и непреки работни места", добави той.

Според "Аена", която управлява 46 летища в Испания, сред които и "Барахас", 60 милиона души са преминали транзитно миналата година през мадридското летище, превърнало се в център на въздушните връзки между Европа и Латинска Америка. 

Капацитетът на летището вече е увеличаван няколко пъти, най-вече със строителството на четвърти терминал през 2006 г. Испания е приела миналата година рекорден брой туристи от чужбина - 84 милиона души. 

Санчес не уточни на този етап как ще бъдат разпределени новоотпуснатите средства. Според информиран източник те ще бъдат използвани за разширяването на Т4 и за обновяването на другите три терминала.

Този ход на правителството бе приветстван от авиокомпания "Иберия" (Iberia). Става дума за "отлична новина", която ще позволи летището да "играе в първа европейска дивизия", заяви главният изпълнителен директор Фернандо Кандела.

За сметка на това решението бе критикувано от радикалната лява партия "Сумар" (Sumar), партньор на социалистите в правителството, която осъди липсата на последователност по отношение на екологичните ангажименти на Испания. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg