EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€21,5 млн. за Топлофикация София от фонд „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€21,5 млн. за Топлофикация София от фонд „Козлодуй”

mail13:45 | 19.06.2013прегледи 492 коментарикоментари 0


Топлофикация София спечели безвъзмездна финансова помощ в размер на 21,5 млн. евро от Международен фонд Козлодуй /МФК/ за реализацията на шест свои инвестиционни проекта. Асамблеята на донорите на МФК взе решението за отпускане на гранта след като се запозна с подготвените разработки и предоставената документация от експертите на столичната Топлофикация.

В периода 2013 – 2017 г. предстои да бъдат реализирани следните проекти:
1. Повишаване на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, чрез подмяната на над 100 км. от старите амортизирани тръбопроводи с високоефективни предварително изолирани тръби;
2. Изграждане на Ко-генерираща инсталация за ВОЦ-овете "Овча купел" чрез инсталирането на когенериращи модули, включващи три газови двигателя с електрическа и топлинна мощност от около 10 MW.
3. Реконструкция и модернизация на котлоагрегати №7 и №8 в ТЕЦ”София”, където ще бъдат подменени нагревните повърхности, ще бъдат монтирани нови ниско емисионни горелки. Предвижда се също така модернизация на системите за управление на котлите и монтаж на оборудване за оползотворяване на димните газове от тях.
4. Модернизация на турбоагрегат ТГ 3 в ТЕЦ "София Изток" с нова противоналегателна турбина, в изпълнение на изискванията на Директивата за енергийна ефектиност 2012/27/EC за високоефективно комбинирано производство.
5. Изграждане на утилизационна инсталация на котлоагрегат №9 в ТЕЦ „София” с цел оползотворяване на отпадната топлинна енергия, съдържаща се в изходящите димни газове на котела и редуциране емисиите NOx.
6. Утилизация на димни газове във ВОЦ, с цел повишаване ефективноста на оползотворяване на газовото гориво и редуциране на въглеродните емисии.

През 2013 г. ще стартират три проекта от шестте одобрени за финансиране: Повишаване на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия; Изграждане на Ко-генерираща инсталация за ВОЦ-ове "Овча купел"; Реконструкция и модернизация на котлоагрегати №7 и №8 в ТЕЦ София.
Общите разходи по проектите са определени в размер на 42 млн. евро, като финансовата помощ от МФК ще бъде в размер на 21, 5 евро, а останалите 20,5 евро ще бъдат собствени средства на компанията.
Към настоящия момент експертите на Топлофикация София са разработили общо 21 инвестиционни проекти, които ще поставят компанията на нова писта в техническо отношение и ще доведат до нейното финансово стабилизиране. Разработките са свързани с изпълнение на изискванията на европейските директиви и се предвижда да бъдат реализирани в зависимост от възможността за обезпечаване на финансови средства от еврофондовете. Към настоящия момент е осигурено финансиране и се изпълняват общо 11 проекта.
Източник: Топлофикация София


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg