EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€21 млрд. от Европа за младежка заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€21 млрд. от Европа за младежка заетост

mail10:30 | 15.01.2013прегледи 446 коментарикоментари 0


Младежката безработица в Европа достига драстични нива и затова борбата с нея е един от приоритетите в европейския дневен ред. На 14 януари Европейският парламент разисква предложението на Комисията за въвеждането на Гаранция за младежта, която цели на всички млади хора, които са безработни и не учат, да им бъде предложено в рамките на 4 месеца качествено работно място, обучение или стаж. Депутатите искат от Комисията повече подробности за начина на въвеждане и финансиране на схемата.
Предложението на Комисията
Публикуваното предложение на Комисията включва препоръка към страните-членки на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за чиракуване или провеждане на стаж в рамките на четири месеца, след като официално са завършили образование или са останали безработни.
Инициативата следва да бъде включена в политиките за заетост на всяка страна-членка, като тя се предвижда да бъде подкрепена финансово със средства от Европейския социален фонд.
Подкрепа за инициативата от председателя на ЕП
В речта си пред европейските ръководители на 13 декември 2012 г. председателят на ЕП Мартин Шулц подчерта значението на предложението за гаранция за младежка заетост и подчерта, че кризата "не трябва да ограбва младите европейци от тяхното бъдеще". В тази връзка, г-н Шулц приветства ангажимента на новото ирландско председателство на Съвета да направи Гаранцията за младежта свой приоритет.
Въпросът ще бъде обсъден още на първия ден от пленарната работа на ЕП през 2013 г., като Комисията е поканена да отговори на устен въпрос на г-жа Первенш Берес (С&Д, Франция), председател на парламентарната комисия по заетост и социални въпроси, за финансирането и въвеждането на Гаранцията.
Младежката безработица - тежък социален проблем
Броят на младите хора в Европа на възраст между 15 и 24 години, които не са работили или учили през 2011 г., е бил 7,5 милиона, показват данни, цитирани от Комисията. Нивото на младежка безработица през същата година е надхвърлило 55% в Гърция и Испания, а в България и други страни е било около или над 30%. Като цяло в Европа около 5,5 млн. младежи (над 20%) не успяват да намерят работа на пазара на труда. Само 30% от безработните на възраст между 15 и 24 г. през 2010 г. са успели да си намерят работа през 2011 г.
Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява на над 150 млрд. евро годишно в доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Eurofound. В същото време разходите, свързани с Гаранцията за младежта, се предвижда да бъдат около 21 млрд. евро.
Източник и снимка: Европейски парламент


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg