EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€21 млн. за трансгранични проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€21 млн. за трансгранични проекти

mail15:09 | 31.07.2023прегледи 405 коментарикоментари 0


71 проекти за развитие на трансграничните региони на България с Турция и с Република Северна Македония са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщиха от ведомството.

Идейните концепции са в областта на туризма и целят повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места. Тези проекти ще са първите, които ще получат финансиране по новите европейски програми, насърчаващи трансграничното сътрудничество, обясниха от МРРБ.

Над 8,1 млн. евро ще получат проектите по мярката "Развитие на привлекателен и целогодишен туристически продукт чрез интелигентни решения, осигуряващи универсален достъп и участие" за периода 2021-2027 г. за пограничния регион България - Северна Македония.

Проектите са за подобряване на мобилността, за брандинг и маркетинг на туристически продукти, за повишаване на посещаемостта и засилване на връзките между туризма и природно-културните обекти, за намаляване на уязвимостта на услугите в туристическия сектор. Програмният район обхваща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен регион в Северна Македония.

С над 13,4 млн. евро ще бъдат подкрепени проектите за пограничния регион България - Турция за периода 2021-2027 г. Те предвиждат основно засилване на икономическия растеж чрез повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, внедряване на мерки за цифрова и зелена трансформация, повишаване на квалификацията на местните жители за заетост и подобряване на адаптивността към пазара на труда. Финансиране ще получат и проекти за развитие на туризма чрез разгръщане на потенциала на природни обекти в областите Бургас, Ямбол, Хасково и турските провинции Одрин и Къркларели.

Подадените документи да бъдат прегледани от Съветите за управление на стратегиите и кандидатите с най-добри идеи ще бъдат поканени да участват в следващия етап на подбор като изпратят пълни проектни предложения, съобщиха още от МРРБ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158