EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

€200 млн. за насърчаване на продажбите на храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€200 млн. за насърчаване на продажбите на храни

mail18:30 | 27.11.2019прегледи 613 коментарикоментари 0


През 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 милиона евро за финансиране на дейности за насърчаване на продажбите на хранителни продукти от ЕС в Съюза и извън него.

В работната програма за политиката по насърчаване (популяризиране) за 2020 г., приета от Комисията, се очертават главните приоритети за подкрепа. Предназначението на политиката на ЕС по насърчаване на продажбите на хранителни продукти е да подпомага отрасъла да се възползва от разширяващия се и все по-динамичен световен пазар на такива стоки, да повишава осведомеността по отношение на схемите за качество, в т.ч. биологичното производство, и да помага на производителите, когато се изправят пред смущения на пазара.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: Европа има несравнима репутация в света на хранителните продукти. Неслучайно ЕС е най-значимият износител на хранителни стоки в света. Нашата политика по насърчаване с още по-голям бюджет помага на производителите от ЕС да направят продуктите си известни както в Съюза, така и извън него, но и да се справят със затрудненията на пазара, като повишават осведомеността за своето производство. Сключените търговски споразумения също създават условия за повишаване на износа към бързо растящите пазари. Сключеното неотдавна двустранно споразумение между ЕС и Китай относно географските означения е още един пример за усилията на Комисията да създава възможности за производителите и висококачествените продукти от ЕС.

През 2020 г. над половината от бюджета (118 милиона евро) ще бъдат насочени към кампании на пазари с висок потенциал за растеж извън ЕС, като Канада, Китай, Япония, Корея, Мексико и Съединените щати. Отраслите, които са допустими за финансиране, са производството на сирена и други млечни изделия, производството на трапезни маслини и маслиново масло и винопроизводството. Очаква се избраните кампании да доведат до повишение на конкурентоспособността и потреблението на хранителни продукти от ЕС, да се подобри репутацията им и да се увеличи пазарният им дял в тези целеви държави.

Освен това с помощта на кампаниите потребителите от ЕС и от целия свят ще бъдат осведомявани за различните схеми и знаци за качество на ЕС, например географските означения или биологичните продукти. Кампаниите ще бъдат насочени и към подчертаване на високите стандарти за безопасност и качество на хранителните продукти от ЕС, както и разнообразието и традиционните им черти. Накрая, в рамките на ЕС те ще бъдат съсредоточени върху насърчаването на здравословното хранене и повишаването на потреблението на пресни плодове и зеленчуци в рамките на балансирани хранителни режими.

Поканите за представяне на предложения за предстоящите кампании за 2020 г. ще бъдат оповестени през януари 2020 г. Право да подадат заявление за финансиране и да представят предложения имат широк кръг от организации, например търговски организации, организации на производители и групи от отрасъла на хранително-вкусовата промишленост, отговарящи за дейностите по насърчаване.

Така наречените „обикновени“ програми може да бъдат представяни от една или няколко организации от една и съща държава от ЕС; „многонационалните“ програми се представят от поне две национални организации от най-малко две държави членки или от една или няколко европейски организации.

За 2020 г. за обикновените програми са отпуснати 100 милиона евро, а за многонационалните програми – 91,4 милиона евро.

Още 9,5 милиона евро са заделени за собствените инициативи на Комисията. Те включват участия в панаири и комуникационни кампании, както и дипломатически инициативи, които се водят от европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, съпровождан от делегация от представители на стопанските среди. Тези начинания ще бъдат допълнително подсилени с финансиране от 17,2 милиона евро, които са на разположение от многонационалните програми за насърчаване от 2019 г. Това е допълнителна подкрепа за производството на сирена, млечно масло, трапезни маслини и маслиново масло на изпълнения с предизвикателства световен пазар.


Тагове: храни, продажба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092