EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€185 млн. за спрените реактори в Козлодуй?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€185 млн. за спрените реактори в Козлодуй?

mail16:30 | 14.11.2012прегледи 346 коментарикоментари 0


185 млн. евро да бъдат дадени на България за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" в периода от 2014 до 2020 година, съобщи БНР. Това предлага председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той е изготвил компромисно предложение за многогодишната финансова рамка на Евросъюза, което има за цел да удовлетвори исканията на редица страни за намаляване на разходи, без да излага на риск ключови политики на Евросъюза. Документът все още не е разпространен официално, но беше публикуван от френското издание на сайта Юрактив. Според него Литва ще получи 210 милиона евро за спирането на "Игналина", а Словакия – 105 милиона за централата си в Бохунице.
България настоява за 450 милиона за АЕЦ "Козлодуй", а предложението на Европейската комисия беше за 208,5 милиона евро.
цьаvertise]Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предлага да се намалят със 75 млрд. евро кредитите от 1,033 трлн. евро, за които настоява Европейската комисия в бюджета на ЕС за 2014-2020, предаде AFP, позовавайки се на проектодокумент. Стойността на намалението беше потвърдена от ЕК. Ван Ромпой иска по-специално да се намалят с 29,5 млрд. евро кредитите по плащания за кохезионната политика и с 25,5 млрд. евро помощите по Общата селскостопанска политика (ОСП), за които Франция настоява безрезервно. Тези политики са най-големите разходни пера от европейския бюджет. "Той посяга много на кохезията и ОСП и по-малко в политиките за научни изследвания и иновации, конкурентоспособността и административните разходи", обясни източник, запознат с предложението. Стремежът да се окастрят исканията на комисията засяга и помощта за най-нуждаещите се. Комисията предлагаше да отпусне за тази цел 2,5 млрд. евро през идните 7 години. Херман ван Ромпой намалява това перо с 400 млн. евро. Общата стойност на намаленията се доближава до исканата от Германия и Франция, двата големи нетни платци в евробюджета. Тя обаче е много по-малка от това, за което настояват Великобритания и Швеция, които са смятани за най-радикални и настояват за икономии от 150 до 200 млрд. евро по проекта на Европейската комисия. В опит да се постигне съгласие до извънредната европейска среща на върха на 22 и 23 ноември, Ван Ромпой предлага да се запази съществуващата отстъпка, правена всяка година на Великобритания. През 2011 година тази отстъпка беше на стойност 3,6 млрд. евро. Тя се финансира от всички страни членки, но
най-много плащат Франция и Италия. Предложението на президента на ЕС се отнася и за постъпленията: в него се препоръчва ново постъпление въз основа на ДДС и приноса от данъка върху финансовите трансакции, който би трябвало да се въведе дотогава поне от 11 от 27-те страни членки. Препоръчва се да се запазят две трети от получените от този данък приходи за европейския бюджет, за да се намалят националните вноски. Бюджетът на ЕС се захранва 80% от национални вноски и връщане на постъпления от ДДС. Ван Ромпой е предал предложението на страните членки миналата нощ, като им дава една седмица да изразят мнение по него.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg