EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€16,445 млн. приходи от търговия с емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€16,445 млн. приходи от търговия с емисии

mail14:00 | 30.04.2013прегледи 716 коментарикоментари 0


Приходите от търговията на държавни квоти на емисии парникови газове от началото на годината до 23 април в Европейската схема за търговия с емисии /ЕСТЕ/ са 16 445 035 евро. Изтъргувани са 3 милиона и 741 хиляди квоти, съобщи за БТА Владислав Драмалиев, експерт в дирекция "Политика по изменение на климата" в МОСВ. През периода 2013 - 2020 г. България разполага с два вида "държавни квоти" - квоти по Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) и Предписани емисионни единици по Протокола от Киото (ПЕЕ). От края на 2012 г. държавата продава на търг квоти по ЕСТЕ, като участва в обща тръжна платформа за продажба на квоти за целия Европейски съюз заедно с още 23 държави-членки. Търговете се организират централизирано от Европейската енергийна борса (European Energy Exchange), която спечели общоевропейската обществена поръчка за избор на временна тръжна платформа. В края на 2012 г. на така наречените ранни търгове бяха продадени 3.277 млн. квоти, като приходите за България бяха 22 137 930 евро. Съгласно публикуваната на 12 декември 2012 г. предварителна консервативна оценка и тръжен календар на ЕЕХ количеството квоти, което ще се продава на търг за 2013 г. за България е 11 980 500 квоти. Това количество е прогнозно и ще претърпи промяна в зависимост от точния брой на безплатните квоти, които ще се разпределят на инсталациите (очакват се решения на Европейската комисия за това), както и от предстоящото включване в ЕСТЕ на Хърватия. През 2013 г. търгове на квоти на общата тръжна платформа се провеждат всеки понеделник, вторник и четвъртък. Предвидено е на всеки търг Република България да предлага 87 000 квоти за тръжна продажба.

Приходите постъпват в сметка в БНБ
В момента приходите от продажбата на квоти постъпват в специална валутна сметка на МОСВ в Българска народна банка до приемането на Закона за ограничение на изменението на климата (ЗОИК), който ще регламентира начина за разпределянето и ползването на тези приходи. Проектът на този закон беше преминал през компетентните комисии в Народното събрание преди първо четене, но за съжаление не можа да бъде приет в рамките на този парламент, отбеляза Драмалиев. В проекта на закон е транспонирано окончателно съответното европейско законодателство, което регламентира възможните начини за изразходване на приходите от търговете за квоти.
Финансиране на соларни панели и бойлери

Проекти за газификация или за възобновяеми източници на енергия за лични нужди (соларни панели и бойлери на покрива на домовете например) са сред възможните области за финансиране от тези средства. За да могат средствата от търговия с държавните емисии да се използват за тази цел, е необходимо след изборите и формирането на ново Народно събрание проектът на закон отново да бъде внесен и да премине отначало през всички необходими процедури, както и новото правителство да определи приоритетите си в тази област, посочи експертът на МОСВ. Към момента МОСВ не е разработвало национална програма за безвъзмездно подпомагане на малки граждански проекти за газификация или соларни панели на покрива със средства от продажбата на квоти за емисии парникови газове, информираха от МОСВ. Другият вид търговия с емисии, който България осъществява, е на правителствено ниво. Тя се извършва между държави, поели задължения по Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Тя е регламентирана в член 17 на Протокола като един от механизмите за изпълнение на задълженията на страните за намаляване на парниковите газове. Обект на международната търговия с емисии са свободните количества Предписани емисионни единици (ПЕЕ) на държавите. България разполага с излишък от общо около 200 000 000 ПЕЕ, като може да продаде в периода до края на 2014 г. част от тях, без да наруши задълженията си по международните
договорености. Получените средства се изразходват за проекти и други дейности, водещи до намаляване на емисиите на парникови газове чрез Националната Схема за зелени инвестиции (НСЗИ), регламентирана в Закона за опазване на околната среда.
Разходването на средствата, постъпили от продажбата на ПЕЕ се извършва чрез Национален доверителен екофонд (НДЕФ) и единствено за проекти и дейности, намаляващи емисиите на парникови газове, включително проекти за енергийна ефективност на сгради в частния и общинския сектор. Правилата за кандидатстване за финансиране са подробно разписани на интернет страницата на Националния доверителен екофонд. Националната Схема за зелени инвестиции функционира и понастоящем се изпълняват проекти, финансирани чрез приходите от две сделки по продажба на ПЕЕ, които България сключи с Австрия в две последователни години.
От 1 януари 2013 г. за Европейския съюз започна Вторият период по Протокола от Киото. Излишъкът от ПЕЕ от Първия период се прехвърля без ограничения, както бе прието на последната Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Доха, Катар в края на 2012 г., но има ограничения за евентуалните купувачи на такива емисии. Поради огромния излишък от ПЕЕ на пазара цената им е изключително ниска и пазарът се диктува единствено от купувачите. Независимо от това България продължава предварителни консултации с евентуално заинтересовани страни, като има право да продава прехвърлените от Първия период на Протокола от Киото ПЕЕ до края на 2014 г. Новите единици за Втория период ще бъдат разпределени на страните по Протокола от Киото вероятно през 2015 - 2016 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161