EUR 1.9558
USD 1.7967
CHF 1.9631
GBP 2.2184
CNY 2.6113
you tube
mobile version

€1,39 млрд. за Румъния по плана REPowerEU

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€1,39 млрд. за Румъния по плана REPowerEU

mail08:10 | 16.12.2022прегледи 695 коментарикоментари 0


Румъния ще се възползва от 1,39 милиарда евро по плана REPowerEU за намаляване на енергийната зависимост от Руската федерация, съобщи румънският евродепутат Зигфрид Мурешан (Европейска народна партия/Национално-либерална партия), съобщава телевизия Диджи 24.

Европейският парламент и Съветът на ЕС са постигнали съгласие по окончателния вид на плана REPowerEU, който ще позволи на държавите членки да получат достъп до общо 20 млрд. евро за инвестиции в енергетиката. 

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който е един от тримата съдокладчици на Европейския парламент по Механизма за възстановяване и устойчивост и плана REPowerEU, заяви в края на срещата, че резултатът от преговорите е от полза за Румъния. 

"Най-добрата новина е, че успяхме да постигнем споразумение по плана REPowerEU преди края на годината, както бяхме обещали. Това означава, че REPowerEU ще влезе в сила в началото на следващата година“, посочи Мурешан, уточнявайки, че сумата, от която ще се възползва Румъния, възлиза на 1,39 млрд. евро. Средствата ще бъдат използвани за инвестиции в енергийна ефективност, намаляване на зависимостта от вноса на газ от Русия, подобряване на енергийната инфраструктура и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. 

Мурешан поясни, че чрез този нов фонд се предоставят около 20 милиарда евро за подпомагане на държавите членки, на хората, предприятията и регионите, които се сблъскват с последиците от кризата, причинена от руската инвазия в Украйна. 

Румънският евродепутат припомни, че безвъзмездните средства по плана REPowerEU ще бъдат добавени към приблизително 30-те милиарда евро, които Румъния вече получава по Националния план за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост.

Споразумението между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз предвижда, че всички държави членки ще получат 20 процента предварително финансиране, когато Европейската комисия и Съветът на ЕС одобрят новите стълбове REPowerEU на плановете за възстановяване. Предвижда се също ретроактивно финансиране на инвестиции в енергетиката от февруари 2022 г., когато Руската федерация нахлу в Украйна. 

"Това е много добра новина за Румъния и другите страни членки, които трябваше да предприемат редица мерки, за да намалят енергийната си зависимост от Руската федерация. Споразумението, което постигнахме, дава на държавите членки повече средства за инвестиционни проекти в областта на енергийната сигурност от самото начало и им позволява да покрият разходите, направени в миналото в контекста на нахлуването на Руската федерация в Украйна, чрез REPowerEU", заяви Зигфрид Мурешан, цитиран от Диджи 24. 

В споразумението се предвижда още останалите неизползвани средства от Механизма за възстановяване и устойчивост - около 200 млрд. евро, да могат да бъдат използвани от държави, които искат да инвестират повече в енергийни проекти. Така държавите членки, които все още не са получили достъп до пълния кредитен компонент на своите национални планове за възстановяване и устойчивост, ще разполагат само с 30 дни от влизането в сила на REPowerEU, за да уведомят Европейската комисия за намерението си да получат достъп до тези средства. Ако не възнамеряват да се възползват от тези средства, съответните държави ще загубят предимство при достъпа до средства от кредитния компонент. 

Зигфрид Мурешан каза, че за Румъния това е много важна новина, тъй като страната вече обяви намерение да получи достъп до всички кредити.

Споразумението трябва да бъде официално ратифицирано от Съвета на Европейския съюз и гласувано от Европейския парламент, за да се превърне в европейско законодателство и REPowerEU да влезе официално в сила, отбелязва Диджи 24. 

Планът REPowerEU цели серия от мерки за бързо намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в Русия и ускоряване на екологичния преход, като същевременно се повиши устойчивостта на енергийната система на Европейския съюз, посочва румънската телевизия.


Тагове: Румъния, REPowerEU
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg