EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€130 млн. германски инвестиции у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€130 млн. германски инвестиции у нас

mail07:55 | 23.09.2018прегледи 1579 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. Графиката показва преките инвестиции на Германия по вид инвестиции през 2017 г.

Повече от половината от германските инвестиции в България са направени „на зелено“ посредством създаване на дъщерно дружество или филиал. От това може да се направи заключението, че германските инвеститори намират бизнес условията в България за привлекателни и интересни. По данни на Българската народна банка преките германски инвестиции от 1996 до 2017 година възлизат на 3 256.6 млн. евро.
За този период Германия е четвъртият по големина инвеститор в България (5,642%) след Холандия (8 119.7 млн. евро), Австрия(5 925.9 млн. евро) и Гърция (3 852.2 млн. евро).

През последните години Германия инвестира активно в България, особено в следните браншове:

  • Преработваща индустрия
  • Енергетика
  • Производство

Тези сектори представляват малко повече от 50% от проектите с германско участие, сертифицирани от Българската агенция за инвестиции. Други отрасли, в които Германия инвестира, са:

  • Строителство
  • Търговия
  • Транспорт
  • IT и поддръжка на самолети

По данни на Българската агенция за инвестиции около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски компании или такива с германско участие.

С голяма конференция Германо-българската индустриално-търговска камара отбелязва 25 години германска икономика в страната.

Първото в света представителство на германската икономика е основано в България през март 1993 година. Десетки са германските компании, които откриват страната ни като място за бизнес.

"Ние от 28 години произвеждаме в България. Това, което помага в последните години е стабилна и предсказуема обстановка, свързана с данъци и валутни курсове, плюс фактът от креативност и гъвкавост на персонала", казва Георги Атанасов, управител на дъщерно дружество на германски концерн у нас, а управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Димитров посочи:

"Ние започнахме един кариерен форум с българското посолство в Берлин миналата година. Тази година ще го продължим през октомври и в други части на Германия. Знаем много добре къде са концентрирани най-много нашите студенти. Това е една възможност да си ги връщаме. Другата възможност е с дуалното професионално обучение - тук да бъдат обучени български кадри, които да остават и да работят тук в немски или в български предприятия".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1074