EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€1,2 млрд. двустранната търговия България - UK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€1,2 млрд. двустранната търговия България - UK

mail17:15 | 04.05.2023прегледи 746 коментарикоментари 0


Двустранната търговия между България и Великобритания през 2022 г. възлиза на 1,2 млрд. евро, което е ръст от 23,8 процента спрямо предходната година. Износът ни за миналата година достига 723,6 млн. евро и нараства с 15,3 на сто. Това съобщиха от Министерството на иновациите и растежа след среща на министър Александър Пулев с изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева.

Двамата обсъдиха идеята на асоциацията за създаване на експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар.

Според Пулев въпреки добрите резултати от последната година, има неизползван потенциал в българския експорт към Обединеното кралство. В тази връзка той изрази подкрепа към идеята на БББА.

"Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари", подчерта министър Пулев.

Изпълнителният директор на БББА Десислава Митева обясни, че първа фаза на проекта за такъв хъб предвижда организиране на събитие в Лондон през октомври с цел ангажиране на българската диаспора на Острова. Фокусът на събитието ще бъде върху това как една компания да стартира бизнес във Великобритания. Пулев и Митева обсъдиха и организирането на предстояща делегация от британски компании, които да посетят България, както и представяне на успешни примери на български компании, вече стъпили на британския пазар.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че през последните месеци се работи активно и за българските стартиращи и високотехнологични компании е осигурен ресурс по новите програми, които МИР управлява. Той напомни, че чрез Фонда на Фондовете са сключени две нови споразумения по двете нови програми за Конкурентоспособност (ПКИП) и за Научни изследвания и иновации (ПНИИДИТ). По тях има осигурени 500-600 млн. лв. само за дялови инструменти. Осигурени са и още 360 млн. лв. за българските предприемачи чрез дялови инструменти с подписаното с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) споразумение.

Пулев напомни и, че МИР издава вече и т.нар. Стартъп-виза, с която се дава възможност на високотехнологични инвеститори извън ЕС да регистрират иновативен бизнес по облекчена процедура у нас.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg