EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€100 млн. за 1000 нови предприятия и МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€100 млн. за 1000 нови предприятия и МСП

mail07:45 | 12.07.2013прегледи 672 коментарикоментари 0


Около 1000 нови предприятия и други високо иновационни дружества ще получат финансови средства от новия цикъл на финансиране в размер на 100 млн. евро от програмата на Европейската комисия за публично-частно партньорство „Бъдещият интернет“ за разработване на приложения и други цифрови услуги в области като транспорт, здравеопазване, интелигентни производствени системи, енергетика и медии.

Този трети етап на финансирането на партньорството има за цел разработването на нови интернет приложения и услуги за широк спектър от области. Финансирането ще се извършва чрез 20 консорциума — екипи от интернет средата — което включва бизнес ускорители, платформи за публично набиране на средства в интернет, инвеститори на рисков капитал, помещения за работещите извън традиционните бюра лица, регионални организации за финансиране, технологични компании и сдружения на малки и средни предприятия (МСП). Подходящите консорциуми ще се подбират в зависимост от начина, по който възнамеряват да оптимизират икономическото въздействие от финансирането в интернет средата.
Услугите и приложенията ще се създават на базата на технологии, разработени в рамките на програмата на Комисията за публично-частно партньорство „Бъдещият интернет“.
Контекст
Обявяването на това финансиране е третата и последна покана в рамките на публично-частното партньорство „Бъдещият интернет“ — програма с финансиране в размер на €500 млн., чието начало бе поставено през 2011 г. с цел да се помогне на предприятията и правителствата да извлекат ползи от мобилния интернет и революцията в обмена на данни и да насърчат иновациите и създаването на работни места в цифровите сектори на европейската икономика (вж. IP/11/525).
Публично-частното партньорство „Бъдещият интернет“ има за цел усъвършенстването на инфраструктурата и бизнес процесите (т.е. те трябва да станат „по-интелигентни“, по-ефективни и по-устойчиви) чрез по-тясна интеграция на възможностите за работа в мрежа и обработка на данни в интернет. Партньорството е насочено към различни сектори като транспорт, здравеопазване, медии, интелигентни производствени системи и енергетика. С него се определят евентуалните новаторски бизнес модели за тези сектори. В рамките на това партньорство са разработени уникални европейски технологии и градивните елементи за инструменти и услуги в области като например изчисленията в облак, „интелигентните“ градове, големите обеми данни и „интернет на нещата“. През 2013 г. за почнаха пет широкомащабни изпитвания за валидиране на технологии, разработени в реалните условия на потребителя. Специфичните за отделните сектори платформи, разработени в рамките на тези изпитвания, ще бъдат на разположение на МСП и интернет предприемачите за разработване на услуги и приложения.
Това финансиране също е част от плана на Комисията „StartUp Europe“ за ускоряване на бизнеса, свързване и отдаване на дължимото на европейските предприемачески среди, така че новосъздадените технологични предприятия не само да възникват в Европа, но и да остават на Стария континент. Планът включва:
„Клубът на лидерите“ (вж. IP/13/262) е независима група от основатели на предприятия в областта на технологичното предприемачество, които трябва да служат за пример на европейските предприемачи в областта на интернет.
Награди и конкурси. Europioneers: инициатива, с която се популяризират постиженията на най-добрите европейски предприемачи в областта на технологиите, като годишно се награждават двама технологични предприемачи (вж. IP/13/359). Tech All Stars: определя най-добрите европейски нови предприятия и ги свързва с най-добрите източници на финансиране в ЕС, успешни предприемачи и други влиятелни лица (вж. MEMO/13/557).
Работа в мрежа. Мрежата от бизнес ускорители в ЕС е инициатор и посредник при създаването на европейска мрежа от ускорители в областта на интернет бизнеса.
Насърчаване на талантливи интернет предприемачи в ЕС (чрез обучение, като например „Масови открити онлайн курсове“; подпомагане на мрежи, програми и ресурси за обмен и ускоряване на бизнеса и инкубатори, както и напътстване).
Източник: Пресслужба на ЕК
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg