EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€10 млн. за стартиращи предприятия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€10 млн. за стартиращи предприятия

mail11:37 | 11.02.2016прегледи 1029 коментарикоментари 0


10 млн. евро е бюджетът на процедура „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия” по ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020. Това каза във Велико Търново Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерство на икономиката, предаде Радио „Фокус” – Велико Търново. Той обясни, че определеният бюджет по тази процедура е по-малък, заради по-големия риск. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ по процедурата е 50 000 лева, а максималният – 400 000 лева.

Целта на процедурата е предоставяне на подкрепа за стартиращи предприятия в страната за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до разработване на продукт (стока или услуга) или процес в приоритетните направления на тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Допустими по настоящата процедура за подбор на проекти са само кандидати, които са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите и имат по-малко от три приключени финансови години към крайната дата за подаване на проектни предложения.

Продължителността на изпълнение на всеки проект не следва да надвишава 24 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Допустими по процедурата са проекти, включващи следните дейности: извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания, свързани с разработването на иновативния продукт или процес; проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, непатентовани открития, права по интелектуална собственост; защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище; създаване на тестване на прототипи и пилотни линии; изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка на разработвания иновативен продукт или процес; разработване на технологии за производство на иновативния продукт или процес; изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове на пазарната реализация на иновативния продукт или процес; организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на иновативния продукт или процес; визуализация на проекта.

Подаването на проектно предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България единствено с използването на Квалифициран електронен подпис. Срокът за кандидатстване е 5 май.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg