EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€10 млн. евросредства за метрото в Атина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€10 млн. евросредства за метрото в Атина

mail13:02 | 11.04.2024прегледи 641 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри инвестиция от над 10 милиона евро от Кохезионния фонд за обновяване на 14 влака на атинското метро, предаде агенция АНА-МПА.

С инвестицията се поставя началото на първия проект за "кръгова икономика" в Атина, като се модернизират остарелите влакове и се гарантира рециклирането на съществуващите материали, като същевременно се предоставят на гражданите по-надеждни услуги в областта на обществения транспорт и се инвестира в екологичната мобилност в града, заявиха от Европейската комисия.

Изчислено е, че модернизацията ще удължи живота на влаковете с около 25 години.

Комисията отбеляза, че по-големият комфорт и подобрената надеждност ще направят влаковете по-привлекателни за пътниците. Наред с това проектът ще има и много ползи за околната среда и ще спести енергия: Атина може да очаква по-малко замърсяване на въздуха и по-ниски нива на шум благодарение на модернизираните влакове и модернизацията на две тягови подстанции, както и след инсталирането на система за оползотворяване на енергията, която ще намали потреблението на енергия с 15 процента.

Средствата са по бюджета за периода 2014-2020 г. и проправят пътя за по-нататъшни инвестиции от бюджета за периода 2021-2027 г., което означава, че общата инвестиция за проекта ще достигне над 94 млн. евро, отбелязва АНА-МПА.

През октомври 2022 г. беше открито разширение на линия 3 на атинското метро до пристанището на Пирея, което получи финансова подкрепа от 470 милиона евро от Кохезионния фонд, припомня агенцията./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg