EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€1 млрд. кредитиране за млади земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€1 млрд. кредитиране за млади земеделци

mail09:01 | 30.04.2019прегледи 625 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха съвместна програма за финансиране на заеми за млади селскостопански производители на стойност €1 млрд., съобщи ЕК.
Тази програма, финансирана изцяло от ЕИБ, би трябвало да бъде подпомагана от банките участнички във всяка страна членка и така потенциалната сума да достигне €2 млрд.
Малко над една четвърт на молбите за заеми, подавани от младите земеделски производители в ЕС, се отхвърлят (27%), спрямо 9% за по-възрастните фермери, със съжаление констатира ЕК. Тя подчертава, че се опасява най-вече от това как ще се подновяват поколенията в земеделския свят.
Според европейското законодателство един селскостопански производител е млад, ако е на възраст под 40 години. В тази категория влизат 11% от общо 10,3 милиона земеделски стопани през 2016 година, сочат данни на Евростат (и 32% са били на възраст над 65 години).
Най-малък е броят на младите селскостопански производители в Кипър (3,3%). Следва Португалия с 4,2% и Великобритания с 5,3%. В Австрия обаче те са 22,2%, в Полша 20,3%, а в Словакия 19,0%. Във Франция техният дял е 15,6%.
Значителен проблем е осигуряването на достъп за младите селскостопански производители до дългосрочни заеми при разумни лихви, подчерта еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
Достъпът до финансиране е от ключово значение и прекалено често това пречка за младите хора, които искат да станат част от професията, подчертава Хокан в комюникето на ЕК.
Съвместната инициатива цели да бъдат отпускани заеми за 15 години при лихви, които са по-ниските от пазарните, обясни още еврокомисарят по земеделието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg