EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Слънчогледи” зареждат телефони на плажа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Слънчогледи” зареждат телефони на плажа

mail14:25 | 23.07.2015прегледи 1828 коментарикоментари 0


Централният варненски плаж може да се похвали с нова придобивка – 7 плажни чадъра, които освен традиционната си функция да предпазват от лятното слънце, от тази седмица изпълняват и нова функция – предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства.

Проектът „Морски слънчогледи“ на неформална група „Кашалот“ преобрази седем плажни чадъра като ги превърна в соларни зарядни станции, където посетителите на плажа безплатно ще могат да зареждат своите мобилни телефони и таблети с енергия, директно от слънцето. Проектът се реализира с финансиране по програма „Младежки проекти 2015“ на Дирекция „Спорт, образование и младежки дейности“ към Община Варна.

В рамките на проекта 7 доброволци от неформална група „Кашалот“ и „Грийнпийс“-България преминаха през няколко обучения за провеждане на кампания и работа със системи за възобновяема енергия (основно соларна енергия). В резултат от проведените обучения младежите-доброволците взеха участие в самото модифициране на плажните чадъри и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане заедно с местната фирма за ВЕИ решения „3К“ – технически партньор по проекта. Всеки от 7-те чадъра е оборудван с гъвкав соларен панел с размери 45 см x 18 см x 1,2 см и има мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода за зарядни устройства. Станциите ще имат капацитет да зареждат мобилни телефони и таблети напълно безплатно.

През следващите летни месеци доброволците, заедно с „Грийнпийс“-България ще проведат информационна кампания за популяризиране на зарядните станции, като фокусът ще бъде върху ползите от използването на възобновяема енергия и нейната достъпност в ежедневието.

Благодарение на тези инсталации жителите и гостите на града ще имат възможност да се възползват от преимуществата на възобновяемата енергия. По този начин всеки, който използва соларните станции, допринася за опазването на околната среда и популяризирането на град Варна като център за иновативни, предприемачески и високотехнологични решения и идеи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158