EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Свободното падане” на петрола продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Свободното падане” на петрола продължава

mail10:46 | 07.01.2016прегледи 1225 коментарикоментари 0


Петролните пазари се намират в "свободно падане" за втори пореден ден на търговия на фона на засилващи се опасения относно свръхпредлагането на "черното злато". Негативно влияние върху петролни цени оказват и тревогите свързани със състоянието на китайската икономика на фона на днешен срив на борсата в Шанхай с над 7% и поредна солидна девалвация на китайския юан.

Ескалиращото в последните дни напрежение между Саудитска Арабия и Иран не успява да окаже подкрепа за петролните цени, тъй като според редица анализатори това слага край на спекулациите, че страните-членки на ОПЕК (сред които са и двете държави) могат в скоро време да постигнат споразумение относно съкращаване на добивните квоти в опит да стабилизират пазара на "черното злато".

Дори оповестените вчера слаби данни за седмичните петролни запаси в САЩ не успяват да отслабят напрежението на петролните борси. Снощи Енергийната информационна администрация (EIA) отчете понижение на американските петролни запаси за седмицата до 1-ви януари с 5,085 млн. барела при прогноза за тяхно повишение с 500 хиляди барела.

Днес цените на "черното злато" падат с нови над 4,5%, задълбочавайки вчерашния им срив с между 5% и 6%. Преди малко фючърсите с доставка през февруари на петрола сорт брент се понижиха с около 5% до 32,16 долара за барел - най-ниско ниво от април 2004-а година, преди да последва известен опит за стабилизация около 32,70 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол също се сринаха с над 5% до 32,10 долара за барел - най-ниско ниво от края на 2003-а година, след което последва плах отскок към 32,40 долара.

Фондовите борси в Шанхай и Шънджън затвориха до края на деня, след като отбелязаха спад от 7 % само в рамките на половин час за ключови индекси, предава Xinhua.

Въведеният преди четири дни механизъм за автоматично затваряне на борсите беше задействан за четвърти път.


Тагове: петрол, борси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg