EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„По-интелигентни“ граници за ЕС + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„По-интелигентни“ граници за ЕС + видео

mail14:38 | 27.10.2017прегледи 18472 коментарикоментари 0


Европейският парламент дава зелена светлина на нова обща електронна система, която да ускори проверките по външните граници на шенгенското пространство. Тя също така ще регистрира информация и за граждани на страни извън ЕС, за да улесни разкриването на измами. Агустин Диас де Мера (ЕНП) обяснява главните цели на този нов закон.

Законодателното предложение е да се създаде интегрирана система за контрол на външните граници на Европейския съюз. С това ще бъде премахнато подпечатването на паспортите. Ясно е, че това ще улесни влизането на граждани от трети страни, защото данните ще остават в системата. И при следващото им идване няма да се редят дълго на опашка или да минават през специфични проверки, защото данните им вече ще бъдат в системата.

Става въпрос да се избегнат ситуациите, при които легално влезли в ЕС или евентуално просрочили разрешения си престой все още да пребивават в ЕС; интегрираната гранична система ще може да открие тези проблеми и да се избегнат незаконните пребивавания.

Като цяло, чрез разпознаване на лицето и четири пръстови отпечатъка в допълнение към буквено-цифровите данни, след включването им в системата, ще може да бъде избегнато системното фалшифициране на пътни документи.

Предвижда се властите и органите по сигурност в държавите да имат достъп до данните и чрез засичане с друга информация да могат бързо да подават предупреждения. Така ще бъде по-лесно да се осъществява превенция, напр. на атаката на Коледния пазар в Берлин, при която терористът използва 15 различни самоличности, както се разбра впоследствие. Чрез системата на входа/изхода това ще бъде невъзможно или много трудно.


Тагове: граници, Шенген
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 909