EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Печалба” вече не е мръсна дума в Лондонското Сити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Печалба” вече не е мръсна дума в Лондонското Сити

mail09:41 | 09.08.2010прегледи 544 коментарикоментари 0


Две години след икономическата криза "печалба", вече не е мръсна дума в лондонското Сити, където банкерите миналата седмица отвориха шампанското още веднъж, предаде ДПА.   
Те празнуват, макар и сдържано, връщането на печалбите в един сектор, който бе обвинен, че преследвайки свръхпечалби и заради алчност, е поемал прекомерни рискове, довели до краха.
Преди близо две години на 15 септември 2008 година картината на плачещи служители на Lehman Brothers, които носят офис принадлежностите си в картонени кутии, стана въздействащ символ на кризата.
Оттогава банкерите и банките не вдигат глава, работят усилено върху преструктурирането и оптимизацията, като запазват самообладание пред продължаващите критики към тяхното предполагаемото лошо поведение.
Сега, когато са съкратени десетки хиляди работни места, затворени са филиали и са продадени активи, временната смиреността на сектора дава началото на нова самоувереност.
Според отчетите за полугодието, представени миналата седмица, четирите водещи британски банки отново са с положителни резултати, като общо печалбата им преди облагането с данъци е около 15 милиарда британски лири (24 милиарда долара).
Според анализатори обаче цифрите сочат по-скоро "възстановяване, отколкото бум", имайки предвид, че печалбите са получили заради намаляване на отписванията на лоши кредити.
Дискусиите по деликатния въпрос за бонусите са затихнали, като и обществеността, и правителството очакват банките да бъдат въздържани, когато в края на годината обявяват колко получават техните служители.
Опасността банките да се окажат "прекалено големи, за да бъдат оставени да пропаднат", не е отминала, писа вестник Guardian, като призова британското правителство "да не изпуска юздите на банките".
Вестник Financial Times приветства "окуражаващите резултати" в банковия сектор, които показаха, че сега банките са се справили най-добре от началото на кризата.
Изданието обаче също предупреди, че ново икономическо
забавяне, може пак да създаде проблеми на банките и да засегне дългосрочната им стабилност.
Реформите не бива да бъдат бавени, отбеляза Financial times.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161