EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Петрол” АД готов да увеличи вноса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Петрол” АД готов да увеличи вноса

mail17:00 | 27.07.2011прегледи 412 коментарикоментари 0


Ако трябва, ще увеличим вноса, но няма да допуснем петролна криза в държавата, обещава собственикът на "Петрол" АД Митко Събев, цитиран от агенция Блиц. "Не трябва да се възприема буквално, че рафинерията спира работа. Отнемането на лиценза означава, че за всеки литър гориво, който излиза от рафинерията, предприятието трябва да плати предварително акциза и едва след това митническите власти да разрешат на цистерната да напусне територията на рафинерията", коментира той.
Според петролния бос ограничителната мярка със сигурност ще затрудни работата на "ЛУКойл", но няма да доведе до спиране на доставките на гориво.
Събев поясни, че според закона, ако се плаща авансово акциза, не е необходимо да бъдат поставени измервателни уреди в данъчните складове.
"За “Петрол- АД“ ситуацията с рафинерията и “Лукойл” по никакъв начин няма да се промени. Ние внасяме 50 -60 000 тона и ако се наложи ще увеличим вноса. Нашите 500 бензиностанции няма да спрат да продават гориво. От 2 години и половина разчитаме изцяло на вносни горива. "Петрол-АД” като национално отговорна компания ще направи всичко възможно да не се почувства кризата", заяви още Събев.
"Няма да се стигне до никаква петролна криза, защото най-елементарно държавата има по закон 90-дневни запаси, които ако се усвоят времето ще бъде предостатъчно “Лукойл” да си изгради връзките съгласно закона и да продължи да работи", прогнозира съсобственикът на "Петрол-АД".
"Убеден съм, че и “ЛУКойл” има поне за 15 дни запаси, след това макар и трудно ще продължат да работят като си плащат авансово акциза, а до 3 месеца ще си изградят и съответните връзки и ще поставят измервателните уреди. Сроковете, които бяха поставени от Агенция “Митници” за поставянето на измервателните уреди бяха наистина кратки и недостатъчни. Уверявам ви, че ако това е причината “Лукойл” да не си изпълнят ангажиментите трябва да бъдат разбрани", каза още Събев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg