EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Нощта на музеите” и в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Нощта на музеите” и в България

mail10:31 | 15.05.2010прегледи 1238 коментарикоментари 0


3000 музея от Европа ще се включат днес в нощта на музеите. Участниците са с една четвърт повече от миналата година. От 47-те държави в Съвета на Европа в нея участват 39. По- изявено присъствие през тази година ще имат британските и руските музеи. Активно присъствие имат и музеите от балтийските държави.
В България стартът на "Нощта на музеите" ще бъде даден е 11 часа в събота, 15 май в Националния исторически музей .
Тържеството в НИМ ще бъде открито от Бенедикт Контамен – директор на Френския културен институт. Инициатор на събитието е Франция, която ще се включи в инициативата с 1300 музея.
В НИМ ще има няколко експозиции, ревю на костюми от Първата, Втората българска държава, от края на 19-и и началото на 20-и век. Ще бъдат прожектирани българските игрални филми “Рицар без броня”, “Изпити по никое време” и „Таралежите се раждат без бодли”, съобщи агенция Стандарт нюз.
В парка на музея ще предлагат много подаръци и вкусни хапки, ще има и други изненади от Nestle, община “Витоша”, “СД кетъринг”, Nаtional Geographic и много други. И за всичко това – входът е свободен, както във всики музеи в “Нощта на музеите“.
Тази година инициативата ще бъде посветена на петата годишнина от създаването на Скулптурния парк на МВнР и на Държавния културен институт. Специален гост на събитието ще бъде министърът на външните работи Николай Младенов.
Предвидено е събитието да започне в 16.00 ч. с любезното участие на Софийския духов оркестър. Подбрана е богата музикална програма и са подготвени забавления за най-малките като кулминацията за тях ще бъде конкурсът за детска рисунка на тема “Скулптурното произведение, което ми харесва най-много”.
Посетителите ще могат да прекарат приятни часове в парка на МВнР, в градината на Държавния културен институт и в галерия “Мисията”. Предвидено е събитието да се проведе в часовете между 16 и 21 ч.
Националната художествена галерия също ще разтвори вратите си за шедьоврите на Захари Зограф, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов... Специално за тази нощ специалистите на галерията ще представят в една от залите отдавна непоказвани образци на българската живопис от първата половина на 20 в. Ще могат да бъдат видяни - изложбата от илюстрации на Ясен Гюзелев, както и фотоизложбата “В Ателието” на Зафер Галибов – художествена еротична фотография. От 22.30 ч. ще има музикално-театрален спектакъл ”Старинна музика от Ренесанса” с танци, сонети и откъси от Шекспир, с младежкото присъствие на студенти от Театрален колеж „Любен Гройс”, София.
На фасада на двореца мултимедийна виртуална разходка ще представи постоянните експозиции на галерията – иконите от криптата на Храм-паметника “Св. Ал. Невски”, живописта и скулптурата в Двореца, най-доброто от къщите – музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров. За първи път в Криптата на публиката ще бъде показано и последното постъпление в колекцията на галерията – иконата “Богородица с младенеца и светци” на Захари Зограф.
Богатството на българската икона очаква в криптата на Храм-паметника “Св. Александър Невски”. Зрителите ще имат уникалната възможност да видят 14 шедьовъра, реставрирани с подкрепата на фондация “Левентис”.Сред тях е “Христос Пантократор” от 11 век - една от най-старите не само в България, но и на Балканите рисувани икони.
В Нощта на музеите входът за посетители в Националната художествена галерия е свободен от 18.00 до 24.00 часа и в Криптата на храм-паметник “Александър Невски” от 18.00 до 20.00 часа.
В 18.00 часа в Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде открита изложбата “Аз писах... Българска кирилска епиграфика”, а в 18,30 часа ще има награждаване на победителите в Националния филмов фестивал “Културно наследство”, организиран от Международната фондация “Петър Детев” и НАИМ при БАН.
В Националния военноисторически музей пък гостуват популярни естрадни изпълнители – Йорданка Христова, Росица Кирилова, вокална група “Трамвай № 5”, формация “Вакали” и дуетът Димитър Колев – Назар и Нино Гамбо Неишвили. Концертът “На Българската армия с любов” започва в 19,00 часа.
Специален автобус за музея тръгва в 18 часа от Националната художествена галерия.
Галерия “Средец” на Министерството на културата ще се включи с изложбата “Биологично равновесие” на художника Захари Каменов. За целта престижната галерия на бул. “Ал. Стамболийски” № 17 в София ще е с удължено работно време и ще посреща посетители до 21:00 часа на 15 май т. г.
В Националната галерия за чуждестранно изкуство от 18:00 ч. ще има концерт на Перкусионен състав “3+3” при НМУ, от 20:00 ч. - Традиционен концерт на Софийския духов оркестър към Столична община и от 22:00 ч. - Прожекция върху фасадата на творби на германския художник Феликс фон Хойдел със светлинни ефекти и музикално оформление.
В залите на Галерията: Изложба на Емил Стойчев, от цикъла “Български творци в чужбина”, зали 14, 15, 16; Изложба на американския художник Хънт Слонъм , зала за гостуващи изложби; Изложба на германския художник Феликс фон Койдел партер, централно фоайе; 21:00 ч. - Концерт на Ивона Недева - флейта, Анжела Маджарова - арфа и Евелина Халтъкова - виола, зала 14; 22:00 ч. - Клавирен концерт на Красимир Стойчев и представяне на негови художествени импресии, зала 14
В Софийска градска художествена галерия са експонирани изложбите “Другото око - Лъчезар Бояджиев: Художник в депото“, Флавио Бонети - “Естествена История“ и Богдан Александров - “Шум. Портрети на близък човек“. Ще има и Концерти - 19.30 часа във ІІ зала - Борислав Йоцов – кларинет и Огняна Соколова – пиано; 21.00 часа - На стъпалата пред галерията откъм градината на Народния Театър “Иван Вазов“ Духов квинтет в състав: Кремена Ачева – флейта; Валентин Методиев – обой; Борислав Йоцов – кларинет; Мартин Стоянов – фагот; Красимир Костадинов – валдхорна. Галерията на СБХ на ул. “Шипка“ 6, както и галерия „Академия“ също ще приемат гости до полунощ.
Ще работят и Музеят “Земята и хората“, галерия “Аросита“ и Националния литературен музей.


Тагове: музеи, галерия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg