EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Не“ на сделка с тютюневите фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Не“ на сделка с тютюневите фирми

mail17:37 | 14.03.2016прегледи 946 коментарикоментари 0


Мнозинство от евродепутати призова Европейската комисия да не подновява споразуменията на ЕС за борба с контрабандата и фалшифицирането на цигари с Филип Морис Интернешънъл (PMI). Сделката изтича през юли 2016 г. Вместо това трябва да се използват европейски и международни законодателни инструменти за борба с контрабандата.

Евродепутатите отбелязват неуспеха на споразумението в намаляването на контрабандата, тъй като рязко увеличение в продажбите на незаконни, немаркирани цигари, известни като „евтини бели“ цигари, моментално е запълнило вакуума.По силата на този вид споразумения четирите най-големи тютюнопроизводители приеха да платят на ЕС и неговите държави членки общо 2.15 млрд. долара в замяна на спиране на съдебни производства срещу тях за възстановяване на мита, изгубени заради незаконна търговия с цигари. Компаниите също така се съгласиха активно да се борят с контрабандата и фалшифицирането на тютюневи изделия.

Евродепутатите отбелязват, че незаконната търговия с тютюневи изделия и в частност контрабандата на фалшиви цигари, все още води до загуби от повече от 10 млрд. евро на година за ЕС и неговите държави членки. Тези загуби са от нереализирани мита, ДДС и акцизи.

Друга тревога е, че според тези споразумения годишните плащания от страна на тютюнопроизводителите допринасят за финансирането на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това би могло да доведе до конфликт на интереси.Вместо да се подновяват тези споразумения, евродепутатите смятат, че държавите членки трябва да концентрират усилията си върху прилагането на Директивата за тютюна от 2014 г. Тя предвижда по-ефективен набор от инструменти като интероперативни системи за проследяване на цигарите на ниво ЕС, който трябва да влезе в сила през 2019 г. Държавите членки трябва и да ратифицират протокола към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО, която прави същото в международен план.

Евродепутатите наблягат на задължението на страните по протокола на СЗО да защитават своите политики за обществено здраве от интересите на тютюнопроизводителите и забраната за делегиране на свързани задължения на тази индустрия.

За да се покрие времето до влизането в сила на всички разпоредби на Директивата за тютюна, евродепутатите призовават Комисията да изготви нови, допълнителни правила относно „евтините бели“ цигари, за проследяване на тютюневите продукти на PMI и да предприеме правни действия срещу незаконни изземания на последните.

Държавите членки на ЕС и Комисията сключиха споразумения с тютюнопроизводителите Филип Морис Интернешънъл (PMI) през 2004 г., Джапан Табако през 2007 г., Бритиш Американ Табако (BAT) и Империал Табако през 2010 г. Четирите компании се съгласиха да платят общо 2,15 млрд. долара на ЕС и държавите членки в замяна на прекратяване на съдебни производства срещу тях за загуба на мита, причинена от незаконна търговия с цигари (PMI прие да плати 1,25 млрд. долара за период от 12 годиниa, а останалото беше разпределено между другите три компании).

Компаниите също така обещаха да предотвратят попадането на техните продукти в ръцете на престъпници, като доставят само количествата, необходими за законния пазар, продават само на легитимни клиенти и прилагат система за проследяване, която да помага на властите в случай на незаконна търговия с цигари.

Още във видеото на ЕвропарлТВ.

 


Тагове: цигари, ЕП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg