EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Мръсно бельо:Презареждане”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Мръсно бельо:Презареждане”

mail16:20 | 21.03.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Опасни остатъци от химически елементи в дрехите, продавани от големи марки се освобождават във водните канали, когато се перат от потребителите. Това сочи оповестено днес изследване на "Грийнпийс". В изследването Грийнпийс за първи път измерват процента на опасните химикали нонилфенол етоксилати, (NPEs), който се измива по време на симулирано в стандартни домашни условия изпиране на 14 артикула. Резултатите показват, че потребителите на марки като Abercrombie & Fitch, Ралф Лорън и Калвин Клайн несъзнателно са замърсявали водоснабдяването в региони и страни по целия свят, включително тези, за които има ограничения или забрани за използването на тези химикали. "Световния ден на водата наближава и докато международни организации и изследователски групи показват своята загриженост за качеството на водата и достъпа до нея, текстилната промишленост все още я замърсява. Време е в този сектор да се използват безопасни алтернативи на опасните химикали ", заяви Мариета Нархоно, от Greenpeace International. "Това изследване доказва, че текстилната промишленост замърсява водите по целия свят. Докато изхвърлянето на токсични вещества от производствения процес се фокусира там, където се произвежда текстил, то дрехите се перат навсякъде. Оттук следва, че замърсяването се случва навсякъде по света, където тези продукти се купуват ", каза Наронхо.
През 2011 г. "Грийнпийс" публикува два доклада: единият разследва изхвърлянето на опасни вещества от текстилната индустрия в Китай, свързана с основни компании за облекло и спортни стоки (Dirty Laundry), и друг разглеждащ подробно присъствието на NPEs в дрехи и обувки на 15 водещи марки (Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry). С публикуването на тези доклади "Грийнпийс" прдизвиква глобални марки да елиминират всички опасни химикали от своите продукти до 2020 г. Това е довело досега до ангажимент от страна на Nike, Adidas, Puma и Li-Ning, H&M и C&A.
Предвид мащаба на проблема, "Грийнпийс" призовава повече компании да се присъединят към кампанията ”Detox” за детоксикиране на водата. За компаниите, които вече са поели ангажимент Грийнпийс настоява за определяне на ясни и амбициозни срокове за отстраняване на най-опасните химични вещества и препарати.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg