EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Лукойл” - галеното дете на....?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Лукойл” - галеното дете на....?

mail09:00 | 28.03.2011прегледи 993 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomika.org
Помните, миналата седмица някак си плахо дебатът се насочи към това как да се засили конкуренцията чрез намаление на пречките върху вноса на горива. В този блог, разбира се, тази идея горещо се подкрепя. Тази седмица е точно обратното. Един журналист ми сподели, че на срещата между правителството, превозвачите и петролните компании са се обсъждали и допълнителни мерки – не само трите известни (мораториум, биогорива и запаси). Допълнителните мерки били насочени към насърчаване на потреблението на горива от Лукойл, за да паднела производствената цена на единица продукция на компанията
От насърчаване на конкуренцията стигнахме до насърчаване на бившия монополист?!?
Това, че Лукойл от години губи пазарен дял в България всъщност е добро развитие. Това развитие не бива да се спира – а да се премахнат пречките, които го забавят. Конкуренцията трябва да покаже кой е ефективен и кой ще има пазарен дял, а не изкуствено да подпомагаме един играч, който губи конкурентната борба. Конкурентният натиск води до стимули за увеличаване на ефективността – докато изкуственото подпомагане пречи.
По този повод, държавно подкрепеният мораториум върху цените на горивата от Лукойл може да се разглежда като пореден опит да се изгони Шел и да се установи работещ монопол върху пазара на дребно. Ясно е, че западните компании нямат особено желание да притежават бензиностанции в страни, в които правителствата водят малоумни популистки политики и контролират цените.
И – между другото – конкуренцията в България е защитена от конституцията и закона. За сведение на Бойко Борисов има и Комисия за защита на конкуренцията, която веднага би трябвало да започне разследване срещу премиера и Лукойл за ограничаване и нарушаване на конкуренцията и манипулиране на цените. Може би КЗК изчаква премиерът да сложи подписа си върху меморандума с Лукойл, за да има писмено доказателство за увреждане на конкуренцията?

 Оригинално заглавие:От насърчаване на конкуренцията към обратното

 

 


Тагове: Лукойл, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg