EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Кристално чисти“ инвестира в лидери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Кристално чисти“ инвестира в лидери

mail16:31 | 22.06.2017прегледи 2036 коментарикоментари 0


Средствата, вложени в развитието на обществото, не би трябвало да се разглеждат като разход, а като инвестиция в устойчивото развитие на България. Това разбиране обедини най-големите производители на бутилирана вода у нас – „Девин“ ЕАД и Кока-Кола ХБК България (производител на „Банкя“). Техните изпълнителни директори Томас Кренбауер и Светослав Атанасов участваха в интерактивна дискусия за лидерството, инициирана от Американския университет в България. 

Целта на дискусията бе да се очертае ролята на мултинационалния бизнес за прилагането на международните ценности и етични стандарти в българското общество. Томас Кренбауер и Светослав Атанасов споделиха с аудиторията визията на двете компании за устойчиво развитие и причините да са в основата на инициативата „Кристално чисти“ на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

В дискусията участва и изпълнителният директор на асоциацията Жана Величкова. “Нашата цел е да наложим спазването на най-високите стандарти за качество и прозрачност в бизнеса като норма за целия сектор и за цялата българска икономика”, обясни тя.

Тя подчерта, че компаниите, които подкрепят инициативата „Кристално чисти“, се водят от няколко основни принципа в работата си: ясни правила за правене на бизнес; ясни стандарти за качество; ясни социални ангажименти към служителите и ясна отговорност към цялото българско общество. Участниците в инициативата работят за въвеждане на контрол, който да ограничи сивия сектор и да наложи най-високите критерии за качество и отговорно отношение към българските потребители.

Белгийската компания Spadel, собственик на „Девин“ ЕАД, е лидер в устойчивото развитие с ясни дългосрочни цели до 2020 г., стана ясно по време на дискусията. Компанията е в Топ 10  по устойчивост в управлението на води в Европа. Всички опаковки на продуктите й подлежат на рециклиране.

"Дадена компания е стабилна, когато е устойчива във времето – преминава през всички предизвикателства, защото има стабилна система, която свързва всички аспекти на устойчивия бизнес – икономически, социален принос и опазване на околната среда. Точно такива компании създават добавена стойност и допринасят за успеха на обществото“, подчерта Светослав Атанасов. Той съобщи, че Кока-Кола ХБК работи по изпълнението на нови цели за устойчиво развитие до 2020 г.. В изпълнение на тези насоки през последните 2 години консумацията на вода в производството на компанията по света е намалено с 2,1 млрд. л. В България през 2016 г. консумацията на вода в производствените центрове в Банкя и Костинброд е намалена с 14 %, а потреблението на енергия – с 20%.

„Подкрепяме инициативата „Кристално чисти“, защото тя съвпада изцяло с нашата дългосрочна стратегия за правене на бизнес. Смятаме, че българският потребител заслужава да бъде сигурен в качеството на продуктите, които консумира и в грижата на производителите за здравето на семейства му”, обясни Кренбауер. Като доказателство той припомни, че „Девин“ ЕАД от години инвестира в развитието на местните общности и в програми за корпоративна социална отговорност.

Инициативата „Кристално чисти“ ще финансира създаването на образователни модули за устойчиво развитие. Програмата ще бъде разработена от учени от Американския университет в България и Университета Харвард и ще бъде насочена както към служители на участващите компании, така и към студенти, които искат да  се реализират в България и да станат лидери на промяната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg