EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Кремиковци” продаден на четвърти търг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Кремиковци” продаден на четвърти търг

mail18:10 | 12.04.2011прегледи 2747 коментарикоментари 0


26-годишният Лъчезар Валериев Варнаджиев спечели търга за обособена част от "Кремиковци" с фирмата си "Елтрейд къмпани" ЕООД. Фирмата, регистрирана само преди месец, бе единственият участник в търга и го спечели без наддаване, като за придобиването на част комбината трябва да плати 316 млн. лв. Фирмата е представила документ за внесен изискуем задатък от 31,6 млн. лева и е допусната за участие, обяви синдикът на комбината Цветан Банков  Началната цена на активите е 316 млн. лв., а стъпката за наддаване от кандидат-купувачите е 4 млн. лв. При тайния търг на 7 февруари, когато началната цена на обособената част беше 395 млн. лв., до сделка не се стигна. Този търг е четвъртият по ред.

Проверка на Dnes.bg показа, че допреди половин година Лъчезар Валериев Варнаджиев е бил строителен инженер в "Лупо инженеринг" ЕООД. Бившия му шеф Стефан Цанев беше искрено изненадан от факта, че Варнаджиев е новият собственик на металургичния комбинат. "Това е изненада за мен. Възможно е да става въпрос за друг Лъчезар Варнаджиев", не скри учудването си Цонев. Бивши колеги на Лъчезар от "Лупо инженеринг" разказаха, че „доколкото знаят в момента Лъчо е служител на фирма „Надин“. Фирма „Надин“ се занимава с преработка на черни и цветни метали. От централата й съобщиха, че имат служител на име Лъчезар Варнаджиев, но отказаха да ни свържат с него, тъй като днес бил „твърде зает“.  По стечение на обстоятелствата" "Елтрейд инженеринг" има един и същ адрес на седалище в София с известната компания за търговия с метали "Надин-Н" на Радослав Босилков. Адресът е София, ул. Перник 120, съобщава Mediapool. Босилков е собственик и на ред други фирми от фамилията "Надин". Една от тях е най-модерният на Балканите завод за рециклиране на бракувани електроуреди в Нови Искър. Заводът бе тържествено открит през лятото на миналата година от премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Босилков притежава и компанията за металопреработка "Надин Метал", за търговия със скрап "Надин Комерс", за търговия с коли "Хит ауто Надин", за автопревози "Надин Транс" и други. Компаниите "Надин" са близки до Първа инвестиционна банка (ПИБ), която, по неофициална информация, е техен основен кредитор.

Предишните търгове

На 7 февруари започва  третата процедура за продажба на обособена част на "Кремиковци" , включваща основните активи на металургичния комбинат. Десетки инвеститори, от страната и чужбина извършвали оглед на включените в обособената част активи. Обособената част обхващаше  пред заводската и производствената площадки на металургичния комбинат заедно с активите, които са свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им. Началната цена на обособената част бе 395 000 000 лева. Тогава търгът се провали поради липса на интерес.
Същата участ имаше и първият търг, проведен на 13 септември миналата година, оценката на обособена част от комбината беше 565 млн. лева. Тогава се продаваха производствената площадка на дружеството, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на фирмата. Кандидати не се явиха. Желаещи да стопанисват тази обособена част нямаше и на явния втори търг, който по закон се проведе на 80 на сто от първоначалната цена и съвпадна с рождения ден на комбината 5 ноември. Тогава обособената част се продаваше за над 452 млн. лева.

"Кремиковци" беше обявен в ликвидация в края на май 2010 г, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лева. Десетки кредитори - търговски дружества, работници и служители, както и държавата очакват изплащане на вземанията, които имат от комбината. Много са и фирмите, които следят бъдещето на завода - тяхната дейност е свързана с предоставянето на услуги за металургичното предприятие (транспортни, логистични, ремонтни и др.) или с ползването на металната продукция, произвеждана от комбината.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg