EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Концерт в лятна нощ“ във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Концерт в лятна нощ“ във Виена

mail14:15 | 20.05.2016прегледи 1372 коментарикоментари 0


На 26 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата музика на ежегодния си „Концерт в лятна нощ“ на открито. Концертите са безплатни и се провеждат в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Премиерата на безплатния концерт в парка беше през 2004 г., а от 2008 г. инициативата е известна под името „Концерт в лятна нощ“. Близо 100 000 души се събират всяка година около фонтана на Нептун, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Всяка година програмата има определена тема. Тази година това е Франция, която ще бъде представена от произведения на Бизе, Берлиоз, Пуленк и Равел.
Друга традиция е участието на световно известни диригенти и солисти. На диригентския пулт са заставали Зубин Мета, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Жорж Претр и Даниел Баренбойм. Концертът на 26 май ще премине под палката на маестро Семьон Бичков, солистки ще бъдат френските пианистки Мариел и Катя Лабек. Бичков е роден в Санкт Петербург, от 1974 г. живее в САЩ. Бил е главен диригент на Бъфало филхармония, Оркестър Париж, оперния фестивал „Флорентински музикален май“, оркестъра на Земпер опера в Дрезден и Симфоничния оркестър на Кьолнското радио.
В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта на 26 май, организаторите са предвидили резервен вариант на следващия ден. За всички , които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат по телевизията. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от цял свят ще го излъчат на запис. /Снимка: (c) Richard Schuster

 


Тагове: Виена, концерт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065