EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Капитан Андреево-Капъкуле“ с нова лента за хладилни превози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Капитан Андреево-Капъкуле“ с нова лента за хладилни превози

mail14:45 | 16.11.2020прегледи 401 коментарикоментари 0


В най-кратки срокове трябва да бъде пусната новата лента за хладилни превози на ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“, както и да бъдат премахнати таксите за турските превозвачи, които влизат или преминават транзитно през България. Тези два въпроса бяха част от темите, които обсъдиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и заместник-министърът на търговията на Турция Риза Турагай, по време на среща, провела се  в МТИТС.

„България и Турция са не само съседни държави, но са и приятелски държави. И това го показваме всеки ден, особено в сферата на транспорта, в която Турция е един от големите ни партньори. До момента имаме стабилни отношения. Особено показателно е, че в тези времена на затруднения, които пандемията причинява, движението на стоки, доставки и хора, се осъществяват безпрепятствено и равномерно“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

„Бизнесът с транспортирането на стоки е изключително конкурентен. В интерес на икономическия и двустранния стокообмен, и стокооборот е необходимо да бъде спазван реципрочен подход. В този критичен за икономиките по света момент осигуряването, при необходимост, на допълнителни разрешителни за превозвачите също е от голямо значение, за повишаването на стокооборота. Заедно с турските колеги работим усилено да намалим административната тежест, така че да ускорим придвижването на стоките и да облекчим максимално бизнеса. Оценяваме положително, това че имаме бърз контакт и взаимно доверие с институциите от турска страна, при решаването на различни трудности и ежедневни въпроси“, изтъкна още Росен Желязков.

„Като съседни държави в наш интерес е да увеличим търговско-икономическите отношения помежду ни. По време на пандемичната ситуация, през която преминаваме, по отношение на България се постарахме да покажем едно много специално, много индивидуално отношение. В период, в който прилагаме 14-дневна карантина на турските граждани взехме решение да не подлагаме под карантина българските шофьори в Турция“, каза заместник-министърът на търговията на Турция Риза Турагай. Той посочи, че към момента пропускливостта на ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“ е около 1100 камиона на ден. „Убедени сме, че с откриването на новата лента за хладилни превози ще успеем да повишим пропускливостта до 1400 и 1500 камиона на ден. Ако успеем да осъществим тази стъпка ще дадем добавена стойност не само за нас, а и за българския транспортен бранш, българските превозвачи и българската държава като цяло“, допълни заместник-министърът на търговията на Турция.

Двамата изразиха увереност, че България и Турция вървят в правилната посока на конструктивното и добросъседско сътрудничество в областта на транспорта, както и във всички сфери от взаимен интерес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg