EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Каолин” АД откри фабрика в Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Каолин” АД откри фабрика в Украйна

mail17:00 | 12.10.2010прегледи 2296 коментарикоментари 0


„Каолин" АД официално откри фабриката си за обогатяване на кварцови пясъци в Украйна, съобщи компанията за медиите. Инвестицията е на стойност над 15 млн. щатски долара и е осъществена за две години. Фабриката произвежда продукти за стъкларските заводи в региона. Инвестицията е част от дългосрочната стратегия за международна експанзия на дружеството. С осъществяването на този проект „Каолин" АД става най-големият български инвеститор в Украйна.
Фабриката откриха Владимир Хоменко, губенатор на област Чернигов, Н. Пр. Виктор Кальник, посланик на Украйна в България, Н.Пр. Димитър Владимиров, посланик на България в Украйна, Наталия Романова, председател на областния съвет на Чернигов, Константин Ненов, председател на надзорния съвет на „Каолин" АД, Александър Прокопиев, главен изпълнителен директор на Каолин АД, Димитър Ангелов, изпълнителен директор на Каолин АД и членове на мениджмънта на компанията.
„С отварянето на фабриката ПКСП (Папернянский карьиер стекольньiх песков) се гарантира дългосрочно и устойчиво развитие на бизнеса на „Каолин" АД в Украйна", коментира Константин Ненов, председател на надзорния съвет на „Каолин" АД. „Тази инвестиция е част от дългосрочната стратегия за международна експанзия на дружеството. Съвместно с украинските ни партньори продължаваме да работим усилено по развитието на още няколко проекта в областта на индустриалните минерали в Украйна", каза още той.
Строителството на фабриката започна в края на 2007 г. и приключи в края на 2009 г. През първата половина на 2010 г. производството достигна пълна мощност от 2000 тона на денонощие. Заводът на „Каолин" АД в Украйна генерира около 1/5 от общия обем продажби на кварцови пясъци на групата. В този проект са внедрени най-модерните технологии за преработка на пясъци, което прави фабриката в Олешня уникална за украинския пазар. За нуждите на фабриката е прекаран 12 км газопровод, който Каолин АД ще предостави за газификацията и на село Олешня.
По време на строителството на фабриката са разкрити над 300 работни места в региона. След нейното отваряне персоналът на ПКСП наброява 150 човека. 100 от тях са дългосрочно разкрити работни места в резултат на инвестицията.
ПКСП е един от малкото производители на висококачествени кварцови пясъци с постоянни параметри не само в Украйна, но и в региона. Клиенти на завода са всички големи производители на стъкло в Украйна, Южна Русия и Молдова, сред които Сен Гобен, Ветропак, Юлла, Пилкингтън, Шише Джам и Гардиан. Продуктите от фабриката имат приложение и в производството на специални стъкла за слънчеви панели, енергоспестяващи стъкла и кристал.

За фирмата

„Каолин" АД е водещ производител на индустриални минерали и единствената по рода си компания в Югоизточна Европа. Дружеството е лидер в производството на суровини за производството на стъкло и керамика, като освен това е и ключов доставчик на материали с приложение в строителството, леярската индустрия, очистването на серни отпадъчни газове и филтрацията на питейни води. Продуктовото портфолио на „Каолин" АД включва над 180 разновидности на основните продукти от кварцов пясък, каолин, шамот, доломит, фелдшпат, варовик и глина.

Неконсолидираните приходи на „Каолин" АД за първото полугодие на 2010 г. нарастват с 31% спрямо същия период на миналата година, като достигат 60 млн. лева. В същото време финансовия резултат се увеличава от 3.7 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г. на 4.5 млн. лева за текущия период или ръст от над 20%.
„Каолин" АД експлоатира над 40 находища в Югоизточна Европа и 18 производствени фабрики. За по-малко от 5 години компанията разви дейността си в 5 държави като придоби компании в Сърбия, Украйна и Албания и учреди дъщерни дружества в Турция и Румъния. „Каолин" АД разкри търговски представителства в Гърция, Египет, Израел, Тунис, Сирия и Италия. Пазарите на „Каолин" АД се простират в над 50 държави, от Русия до Северна Африка и от Западна Европа до Далечния Изток в Азия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg