EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Каменица”:Няма уран в бирата ни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Каменица”:Няма уран в бирата ни

mail10:05 | 25.04.2017прегледи 999 коментарикоментари 0


Във връзка с откритите следи от уран във водата на Хасково пивоварната „Каменица“ АД гарантира липсата на уран над допустимите норми и чистота на водата, влагана в производството на всички продукти, произвеждани в пивоварната на компанията в град Хасково, се отбелязва в официално съобщение.

За да гарантира 100% чиста вода за производството, тфирмата използва  инсталация за допълнително пречистване на водата чрез т.нар. „обратна осмоза“. Според Световната здравна организация обратната осмоза е един от най-ефикасните методи за пречистване на водата, който постига на около 100% пречистване от уран. При проведените извънредни изследвания на 11.04.2017 г. измерената стойност на съдържание на уран във водата след предварителна обработка през инсталацията на „обратна осмоза“ и преди влагането и в производство е 0,005 mg/l. при допустими 0,03 mg/l., т.е. шест пъти под допустимата норма за питейна вода.

 Пивоварната в Хасково разполага и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода, които се използват за производството на пиво. Пробите от водата в тези 4 собствени водоизточника показват стойности под допустимите норми за уран. Пивоварната е свързана към градската водоснабдителна мрежа като се използва приоритетно за битови и хигиенни нужди. В някои пикови моменти на производство към водата от собствените ни ресурси се добавя и вода от градската водоснабдителна мрежа. Тези добавени количества могат да достигнат до около 30%, в зависимост от конкретния момент, като тази вода се смесва с водата от собствените водоизточници на пивоварната и така смесена

  *Обратна осмоза

 Технологията на т.нар. „обратна осмоза“ е една от най-модерните световни технологии за пречистване на вода преди влагането и при варенето на пивната мъст. Обратната осмоза е натурален естествен физически процес, при който различни концентрации съставки в един разтвор се разделят посредством полупропусклива мембрана. На практика по-малките молекули чиста вода преминават, а по-големите молекули на други възможни съставки, включително и на вредности и метали като урана, се отделят и се изхвърлят. Според Световната здравна организация технологията на обратната осмоза е една от най-ефективните, като гарантира на практика почти 100% пречистване на водата преди влагането и в производството на храни и напитки.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg