EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Иновативна платформа” създадена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Иновативна платформа” създадена

mail11:00 | 06.04.2012прегледи 699 коментарикоментари 0


Инициатива „Иновативна платформа” ще бъде обявена на 9 април (понеделник) в Информационния център на ЕС в София. Платформата е крайният резултат на тригодишния проект, в който участват организации от България, Австрия, Гърция, Италия, Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Унгария и Хърватия. Представянето и ще се случи на заключителна среща на Националната група за подкрепа, създадена в рамките на проекта „Сътрудничество в Югоизточна Европа за финансиране и иновации“. Проектът е съфинансиран от Програмата за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа и ръководен от AWS (Аустрия -Виртшафтссервис). От българска страна в него участва Фондация „Евро-перспективи“. Общата стойност на проекта е 2,7 млн. евро.
На оповестяването на платформата се очаква да присъства заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. Поканени са представители на банки, водещи фирми, представители на организации на работодателите и общините.
„Иновативната платформа“ ще бъде активирана в края на април след приключване на проекта. След регистрация в нея всички заинтересовани от управлението на иновациите участници (мениджъри, обучители, посредници, консултанти, правителствени и неправителствени експерти и др.) ще имат достъп до специализирана информация, ще получават отговори на свои въпроси и съвети и ще могат да търсят финансиране за иновации. „Иновативната платформа“ ще е полза на общини, държавни и частни фирми от различни сектори, предприемачи и банкери, университети от изследователски центрове.
Мисията на Инициатива „Иновативна платформа” е да допринесе за подобряването на иновационния климат в страната чрез стимулиране ефективното управление на иновациите в предприятията и усъвършенстването на институционалната и правната система на иновациите.
Според данните на Европейската иновационна карта България наред с Румъния и Латвия има статут на догонваща страна от гледна точка на развитието на иновации и конкурентност. Относителният дял на компании, които лансират нови и новаторски продукти и услуги е малко по-висок 26%, се посочва в доклад, изготвен по проекта. Като правило нови технологични решения, въвеждани от български компании са заети от чуждестранни партньори. По данни на Европейската комисия едва 6.7% от учените в България са заети в производствения сектор при средна стойност за ЕС–15 – 49.7%, ЕС-25 – 47.3% и САЩ – 80.5%. Освен икономическата среда фактор за слабата обвързаност между научните изследвания и предприятията е и съществуващата организационна отдалеченост на науката от бизнеса. Патентна активност - брой патенти на 1 млн. население, поставя България на едно от последните места спрямо другите страни- членки на ЕС с едва 0,8 коефициент активност.
Приблизително 0.4% от БВП в България се влагат в научни изследвания и това представлява от едно от на-ниските нива в Европа, се посочва още в доклада по проекта. В Националната си програма за реформи (2010-2013) България си е поставила амбициозната цел инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност да достигнат 1,5% от БВП, съчетани с по-добра бизнес среда, като основните приоритети в областта на иновациите са в три сфери: информационни технологии; технологии, свързани със здравето; еко- и енергоефективни технологии. Това е заявка за повишаването на конкуретноспособността на българската икономика, което изисква обаче огромни усилия както в държавния, така и в частния сектор. Инициатива „Иновативна платформа” би могла да допринесе за това.

Част от целите на Инициатива „Иновативна платформа” са:
◦ Да предоставя експертна подкрепа на централните и местни власти за разработване и прилагане на Национална иновационна стратегия с акцент върху иновативни малки и средни предприятия, защита на интелектуална собственост, трансфер на технологии и развитие на нови продукти;
◦ Да създава и поддържа информационно-консултативна платформа за поощряване управлението на иновациите;
◦ Да разпространява информация и знания за последните достижения на иновационните процеси в ЕС и по света;
◦ Да предоставя експертни съвети, свързани с достъпа до ресурси за частно, рисково и публично проектно финансиране на иновационни малки и средни предприятия на различни фази от развитието на фирмата и/или на техните проекти
В работата си по Инициативата „Иновативна платформа“ екипът на проекта се е водил от думите на Ричард Бъкминстър „Бъки” Фулър (1895 – 1983), американски инженер-конструктор, архитект, изобретател, иноватор, футурист, белязал епохата си с иновативни подходи в сфери като строителство, архитектура и инженерство, екология, управление и станал известен като “геният-благодетел на човечеството”: „Вие никога не бихте променили нещата, ако се борите със съществуващата реалност. За да направите промени, изградете нов модел, който да превърне стария в овехтял.” Голямата идея на живота му е развитието на “вникваща и предвидливо проектираща наука” (Comprehensive Anticipatory Design Science), която да работи за изпреварващо решаване на основните общочовешки проблеми с помощта на иновативни технологии, осигуряващи “повече и повече за живота на всеки с все по-малко средства“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg