EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Зелена светлина” за златодобива в Крумовград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Зелена светлина” за златодобива в Крумовград

mail09:05 | 25.11.2015прегледи 1319 коментарикоментари 0


Общинският съвет на Крумовград ("ОбС") одобри Заданието за  изработване на Подробен устройствен план ("ПУП") за земите, необходими за Проекта за златодобив в Крумовград, и гласува разрешение за изготвяне на ПУП. Проектът на ПУП беше подаден в общината и различните институции през м. август, 2014 г. Целта беше разглеждане, публичен достъп, съгласуване и предварително одобрение от институциите. 

ПУП е одобрен и обявен от кмета на Крумовград.  След като срокът за обжалване изтече на 19 ноември, 2015, окончателният ПУП е вече в сила.

Сега, след като Подробният устройствен план е в сила, следваща стъпка в разрешителния режим е Изпълнителна агенция по горите да одобри смяна на предназначението на земята от горски фонд в земя за индустриални нужди, което ще позволи на Дънди Прешъс Металс да започне процес по закупуване на земята.  

Промяната на предназначението и закупуване на земята би трябвало да се извърши през първата половина на 2016 г., а разрешително за строителство би трябвало да се издаде през второто тримесечие на 2016 г., така че строителството да започне през второто полугодие на 2016 г.

Какво представлява проектът за златодобив в Крумовград?

Бъдещият рудник ще бъде разположен на хълма Ада тепе, приблизително 3 км южно от Крумовград, в югоизточната част на България. Според плановете, трябва да бъде изградено предприятие - открит рудник и обогатителна фабрика, която ще прилага конвенционалните методи за преработка: трошене, смилане и флотация за извличане на златото, и депониране на хвоста заедно с остатъците от скална маса в интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци.  В продължение на осем години, фабриката ще преработва до 840 000 тона руда годишно със съдържание 85 700 унции злато. Капиталовите разходи за завършване на строителството на рудника и свързаните с него съоръжения, с приспаднати предварителни (невъзвръщаеми) разходи по разчет са 164.1 милиона щ.д. (изчислени по доларовата стойност от 2013 г.). В началото на 2015 г. започна процес по актуализация на разчета за капиталови разходи, който трябва да приключи през първото тримесечие на 2016 г.

За "Дънди Прешъс Металс"

"Дънди Прешъс Металс" Инк. е международна минна компания със седалище в Канада, чиято дейност обхваща придобиване на проучвателни площи и находища на полезни изкопаеми, проучване, разработване, добив и преработка на руди на благородни метали. Основните производствени предприятия на Компанията включват рудник "Челопеч" в България, където се произвежда меден концентрат със съдържание на злато и сребро, рудник "Капан" в южна Армения, който произвежда меден и цинков концентрати със съдържание на злато и сребро, и металургичното предприятие за преработка на концентрати в Цумеб, Намибия.  ДПМ участва и в проучването на други златни находища в България, Сърбия и северната част на Канада, включително концесионна площ "Крумовград" и чрез дъщерното си дружество "Авала Рисорсиз", от което притежава 50.1%, както и чрез компанията "Сабина Голд енд Силвър", от която притежава 12.0%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990