EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Зелена светлина” за европейския патент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Зелена светлина” за европейския патент

mail14:30 | 11.12.2012прегледи 325 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри Единния европейски патент, предаде DPA. "От 40 години се стремим да създадем европейски патент за икономиката", каза еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние след гласуването. "Във време на криза, във време на трудности в цяла Европа това според мен са добри новини и истински напредък (...) Това е истински успех за конкурентоспособността, за растежа и трудовия пазар", допълни Барние.

Проектът за единен европейски патент цели да улесни защитата на откритията в ЕС и да намали значително нейната цена. В момента патентът трябва да бъде получен и след това валидиран във всяка от 27-те страни членки, докато в Съединените щати и Китай е достатъчно да се направи една единствена постъпка. Това се отразява на цената на европейските патенти, които са 18 пъти по-скъпи отколкото в САЩ: 36 000 евро спрямо 2000 евро. В Китай цената на патента е само 600 евро, припомни Мишел Барние. В бъдеще цената за депозиране на патент в преходния период ще бъде само 6500 евро и ще намалее до под 5000 евро след преходния период, увери Барние. По думите му, това ще бъде съществено облекчение на разходите за предприятията, особено за малките и средни предприятия, които досега не бяха добре защитени или изобщо не бяха. За приемането на единния европейски патент се наложи да се прибегне до засилено сътрудничество, тъй като Испания и Италия отказаха да участват в знак на протест, че патентите ще се превеждат само на три работни езика на ЕС: немски, английски и френски.
Мадрид и Рим внесоха искове в Съда на Европейския съюз срещу опитите на другите страни от ЕС да въведат единния европейски патент без тях. Експертите от Съда подкрепиха Единния европейски патент и препоръчаха на СЕС да отхвърли жалбата на Италия и Испания. Кипърското председателство на ЕС предложи през ноември нов текст, който може да удовлетвори Испания и Италия: молбите за патент да се подават на който и да е от европейските езици, след което да бъдат преведени на един от трите работни езика. След регистрацията патентите ще бъдат превеждани на 23-те езика на
ЕС.
Според Европейската комисия първият европейски патент може да бъде депозиран през 2014 година.
 


Тагове: ЕС, ЕП, патенти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg