EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„За” увеличаване данък хазарт, „против” акцизите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„За” увеличаване данък хазарт, „против” акцизите

mail16:32 | 27.10.2009прегледи 733 коментарикоментари 0


Общо 84 % от участниците в проучване на "Алфа рисърч" подкрепят увеличаване на данъка върху хазарта. По-висок данък върху хазарта е одобряван от всички социални  групи, коментира директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.
Хората обаче не са толкова единодушни за планираното увеличение на акциза на цигарите и алкохола.
Изследването на "Алфа рисърч"  е направено между 16 и 22 октомври сред 1300  души по поръчка на Министерството на финансите.   
Повечето от анкетираните изразяват подкрепа за  увеличение на акциза на цигарите - 41 процента са "за". Според 33 %  акцизът  трябва да остане непроменен, а 25 на сто са на мнение, че дори  трябва да се намали.
Увеличаването на акциза на твърдия алкохол се подкрепя от 40 % от участвалите в допитването, 42 на сто са за  запазване на размера му, а 17 процента смятат, че трябва да бъде  намален. По-силна е съпротивата срещу увеличаване на акциза на  твърдия алкохол от страна на жителите на по-големите градове,  младите и хората на средна възраст, както и хората с по-високи  доходи, т. е. българите, които пият предимно купен, а не домашно произведен алкохол, поясни Димитрова.
Според 21 % увеличаването на акцизите е положителна мярка, тъй като в бюджета ще постъпят повече пари за здравеопазване.
 За 75 на сто  проблемът в здравеопазването не е само в парите, а по-скоро в начина на тяхното изразходване. Именно здравеопазването се очертава като приоритет на българите, според изследването. Социолозите са помолили анкетираните да направят свое предложение за разпределянето на средствата в държавния бюджет за 2010 г., като преди това са ги запознали с разпределението за 2009 г. Най-голямо завишаване /с 5.52 на сто/ хората искат за здравеопазването и предлагат 16.33 на сто дял на разходите. В същото време 67 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се увеличат средствата за здравеопазване.
 Сред най-чувствителните сфери за българите се оказват и вътрешният ред и сигурност, околната среда и образованието. Общо 51 % са за повече средства за вътрешен ред и сигурност, като предлагат делът им в проектобюджета за 2010 г. да бъде 9.53 на сто, т.е. увеличение с 2.40 на сто.
Общо 41 % предлагат да бъдат предвидени повече пари за образование и биха заложили 12.42 на сто - с  1.85 % повече.  Според 33 на сто от българите трябва да се увеличат средствата за опазване на околна среда. Те подкрепят 6.24 на сто от разходите да бъдат за екология, което е с 3.05 на сто повече в сравнение с 2009 г.
Парите за приоритетните области според анкетираните трябва да бъдат осигурени основно за сметка на администрацията и пенсиите и социалните дейности. За намаляване на парите за администрацията се обявяват 89 на сто от анкетираните. В планирания от тях проектобюджет за 2010 г. хората залагат за администрацията 7.16 на сто при 13.27 процента през миналата година.
 Анкетираните биха намалили парите за пенсии и социално подпомагане със 7.86 % в сравнение със заложените през 2009 г. 34.64 на сто. Общо 63 на сто предлагат намаление на средствата за тази област.
Отношението към отбраната и към вътрешния ред и сигурността е различно. Отбраната е по-скоро към сферите, за които хората настояват за допълнително ограничаване на разходите.  За икономически и други услуги едва 21 на сто предлагат
увеличаване. Според социолозите общественото мнение възприема тезата, че парите за това трябва да идват предимно от европейски програми и от чуждестранни инвестиции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg