EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„За” и „Против” обратно начисляване на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„За” и „Против” обратно начисляване на ДДС

mail07:30 | 10.09.2013прегледи 840 коментарикоментари 0


Обратно начисляване на ДДС означава, че ако сега производителят продава пшеница на търговец, той начислява 20% върху цената, която я получава заедно с цената от търговеца и има задължение да я внесе като ДДС. При новия режим производителят ще продава само стойността на стоката без да начислява ДДС. То ще трябва да бъде начислено от купувача в сделката и той ще трябва да го начисли в момента, в който сделката се извърши, след което той ще получи правото на данъчен кредит. Самият производител от своя страна няма да има правото на данъчен кредит, а ще трябва да изчака държавата да ми върне внесеното ДДС за стоки, които е потребявал, за да произведе съответните продукти. Така Николай Вълканов от Института за пазарна икономика обясни подхода на обратно начисляване на ДДС в интервю за предаването "Преди всички".

Според него този подход ще намали ДДС измамите:

Със сигурност този подход създава по-добри условия, за да не се случват ДДС измами. Въпросът е в това, че едно лице, което ще бъде данъчно задължено по този начин, т.е. търговецът за всяка сделка, която се извършва в последствие, т.е. продавайки на трето лице продуктите, ще трябва веднага да може да извади насрещните документи за покупката и за това, че е начислил съответното ДДС. По този начин се предполага, че фирми със сметки фантоми, които издават поръчкови фактури няма да има как да го правят.

Вместо да експериментира, данъчната администрация би трябвало да засили контрола, каза още Вълканов и добави:

Според мен НАП и в момента, стига да поиска, може да прекрати измамите. Малко ми е нелепо в такава малка държава, където всички се познават и едни и същи хора с едни и същи схеми мамят държавата от години – това да продължава да се случва означава, че или администрацията е корумпирана, или некомпетентна, или вероятно и двете. Аз не съм противник на новата мярка, но не съм видял конкретни разчети, от които да е ясно от къде идват числата, т.е. колко милиона са източвани от бюджета всяка година, какви са основните причини, какви опити е положила досега администрацията, за да бъдат прекратени. Възможно е новият механизъм да работи по-добре от стария и постъпленията от ДДС в хазната да нарастнат, но ще можем да съдим за ефектите от тази промяна поне една година, след като тя бъде въведена, обясни той.

Според производителите обаче няма доказателства, че точно производителите са виновни за ДДС измамите, а в случая те ще бъдат наказани, защото ще продават зърно без ДДС, а ще купуват всички консумативи и техники с ДДС. Според Вълканов производителите имат право на притеснение: Аргументът е валиден дотолкова, доколкото измамите се правят от търговци, а не толкова от производителите. С уговорката обаче, че да има такива търговци трябва да има и производители, които да са готови да продадат без документи.

Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите обясни аргументите на бранша срещу обратното начисляване на ДДС: И при двете срещи с МФ така и не видяхме анализ на дефектите от тази схема. Защо сме против? Защото ще бъдем облагани с 20% финансов ресурс. Търговците ще се освободят от него, а ние ще бъдем натоварени. Ние не сме против борбата с източването на ДДС, но това не е единствената мярка. Чухме, че в Унгария и в Румъния го има, но пък има дефиренцирани ставки. Другият дефект е, че моментално източването на ДДС ще се премести по веригата или преди производството на зърно, или след преработвателя. Това го гарантирам, защото тези, които се занимават с източване на ДДС ще продължат да се занимават с тази си дейност.

Като трети дефект от мярката Христов посочи, че производителите ще бъдат принудени да си купуват консумативите и техниката от чужди фирми без ДДС. Според него това ще доведе до затваряне на търговските офиси на представителствата за торове, препарати и техника.

Обратното начисляване на данъка в търговията със зърно ще доведе до закриване на работни места, предупреди още Христов.

Той посочи като възможен подход диференцираната ставка, защото така се намалява възможността да се изтегли цялото ДДС.

Радослав Христов категорично заяви, че за всички дефекти от тази мярка е уведомил заместник-министъра на финансите Людмила Петкова: Явно мачът беше предрешен, т.е. тези срещи бяха с браншовите организации малко популистки./.../
Те вече готвят промени в Закона. Те са толкова дискриминиращи за зърнопроизводителите, защото само този, които има над 90% приходи от зърнопроизводството на него ще му се възстановява ускорен ДДС-то в едномесечен срок, а при търговците се искаше 30%. Нека да се въведе и краен срок на данъчните ревизии, защото с колегите понякога ни ревизират по година-две, а някои даже и три.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177