EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Готвач“, „Хлебар-сладкар“ и „Оперативен счетоводител“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Готвач“, „Хлебар-сладкар“ и „Оперативен счетоводител“

mail08:05 | 31.10.2022прегледи 676 коментарикоментари 0


 През 2022 година повече от 35 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация и са придобили нови умения за пазара на труда или нови професии. Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) отчита, че спрямо същия период на миналата година (до средата на м. октомври 2021 г.) броят на обучените лица е намалял значително – с около 15 000. Тези данни бяха представени по време на националната конференция „Професионално обучение и кариерно развитие – малки истории за големи успехи“.

В рамките на конференцията бяха представени резултатите от инициативата на НАПОО за идентифициране на успешни примери в областта на професионално обучение. Събраните повече от 70 истории представят успехите на обучавани лица, които са получили професионална квалификация и са променили кариерния си път, както и на центрове за професионално обучение, които са работили върху мотивацията на възрастни да се включат в различни форми на учене.

Представен е и опитът на работодатели, които са подкрепили свои служители да придобият нови умения или са осигурили работни места за практическо обучение в предприятията си. Успешните практики са събрани в електронна книга, а по част от тях са заснети видеа с лични истории.

            „Ние, в Националната агенция за професионално обучение и образование, вярваме, че гражданите трябва да бъдат насърчавани да се включат в професионално обучение. Нашата роля е да следим за гарантирането на правата на обучаемите и правим всичко възможно това да се случва по най-добрия и отговорен начин. От друга страна, с инициативата ни за събиране на успешни истории показваме възможностите за промяна на професионалната квалификация и откриването на нови възможности за промяна на кариерния път“, коментира Мариана Павлова, председател на НАПОО.

            В конференцията, организирана в рамките на проекта „Качество и ефективност“, финансиран от ОПРЧР, се включиха герои от „малките истории“, представители на центрове за професионално обучение, експерти от държавните институции, както и представители на Програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът на НАПОО ще надгради информационната система на НАПОО, което от своя страна да доведе до събиране на данни, които да подпомогнат по-ефективното планиране на финансови механизми за професионална квалификация на заети и безработни лица. Новите модули в информационната система ще подпомогнат както НАПОО в процеса на контрол на центровете за професионално обучение, така и самите центрове в процеса на документиране на провежданите обучения.

            До две години предстои въвеждането на електронни ваучери за обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които ще бъдат достъпни чрез QR код от уебсайта на Агенция по заетостта. Те ще предоставят възможност за включване както в обучение за придобиване на умения, придобити по неформален път, така и за преминаване през процедура за валидиране на вече придобити умения.

Това обяви ръководителят на програмата „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов, който коментира още предвидените съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост обучения по базови и средни дигитални умения, които заедно с мярката „Дигитални умения“ за напреднали по Програма „РЧР“, ще предложат на българските граждани възможност да покрият основния спектър на тези търсени от пазара на труда компетенции.

Стремежът е към 2030 г. най-малко 35% от работната сила в България да бъде включена в различни форми на учене през целия живот, като гъвкавите форми на труд и въвеждането на възможност за работа от разстояние ще са двигател за увеличаване броя на хората, имащи желание и възможност да се квалифицират и преквалифицират. Очаква се около 500 000 български граждани да преминат обучения за базови и средни дигитални умения, а други 140 000 българи ще имат възможност да валидират знания, които вече притежават.

            По данни на Националната агенция за професионално обучение и образование до октомври 2022 г. се запазва интересът към обучението за монтьори на транспортна и на подемно-транспортна техника (над 13 000 лица). С 50% се е увеличил броят на обучените за заварчици (около 1 280 лица). Два пъти по-голям е броят на обучаващите се за електротехници и електромонтьори (около 600 лица). Наблюдава се увеличение в броя обучените лица по професиите „Готвач“, „Хлебар-сладкар“ и „Оперативен счетоводител“. Сравнено със същия период на миналата година три пъти повече са и обучените за парамедици - 76 лица. В същото време намалява наполовина  броят на обучаващите се в селското стопанство  (около 1 792 лица), като в курсовете за пчелари например са обучени само 69 човека. Наблюдава се спад в обучението на програмисти – с около 1 700 курсисти, което е два пъти по-малко от същия период през 2021 г.

България продължава да е на последно място по участие в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното обучение. Средният процент по този показател на ЕС е 11,3 %, а за страната ни – едва 2 на сто. Общият брой обучени лица в ЦПО за 2022 г.  показва, че едва ли България ще се изкачи в класацията, коментират експертите на НАПОО.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047