EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Булгаргаз“ връща 201 млн.лв. Кой колко получава?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Булгаргаз“ връща 201 млн.лв. Кой колко получава?

mail12:01 | 08.06.2020прегледи 647 коментарикоментари 0


„Булгаргаз“ ЕАД трябва да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет взето на днешното му заседание. С решението се задължава газовият доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар. Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

Днешното решение на МС е следствие от постигнатата между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ. Тя стана възможна, след като в периода 2012 – 2018 г. Европейската комисия разследва ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в осем държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Като резултат от делото газовият доставчик пое ангажимент да промени договорите със своите клиенти, като премахне пречките за свободен пренос на газ на конкурентни цени. Заради ретроактивното прилагане на новия ценови механизъм „Булгаргаз“ ЕАД следва да възстанови на своите клиенти приблизително 202 млн. лв.

С допълнението на Закона за енергетиката, прието на 14 април 2020 г., беше създаден механизъм за възстановяване на суми на клиентите на „Булгаргаз“ ЕАД на регулирания пазар – това са всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД до края на 2019 г., както и крайните снабдители и топлофикационните дружества за периода след 1 януари 2020 г. С цел осигуряване на равнопоставеност, този подход трябва да бъде приложен и за  всички останали клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД, които купуват природен газ по свободно договорени цени.

"Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти. "Връщаме 201 685 227 лева", каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно правителственото заседание. Той изтъкна, че вече няма посредници по тръбите за природен газ на България. Поради тази причина цената на природния газ към днешна дата, съпоставена към миналата година, е 53 процента по-ниска към 1 юни 2020 г. "Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес", изтъкна Борисов.
От тези над 201 млн. лева - 60 млн. лева ще се възстановят на "Топлофикация София". По сметките на газоразпределителните дружества ще бъдат върнати 22 млн. лева. На химическата промишленост - 52 млн. лева. На стъкларската - 16 млн. лева, посочи премиерът Борисов.

"Булгаргаз" ЕАД изпрати на 2 юни проекти на споразумения на своите клиенти, съдържащи изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 05.08.2019 г. - 31.03.2020 г. Общественият доставчик е получил решение на Съвета директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, с което се съгласува сключването на споразуменията. "Булгаргаз" ЕАД заявява готовност да възстанови сумите на своите клиенти, непосредствено след сключването на споразуменията, без да изчаква изтичане на 14-дневния законоустановен срок.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg