EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Булгаргаз" търси варианти за газта на "Мелроуз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Булгаргаз" търси варианти за газта на "Мелроуз"

mail16:40 | 26.08.2010прегледи 966 коментарикоментари 0


"Булгаргаз" е основната компания, която е обществен доставчик и цената на "микса", която формира дружеството, пряко засяга всички потребители в страната; затова приоритет номер едно е дружеството да купи максимално големи количества, които да влязат в "микса" и да доведат до чувствително намаляване на цената на природния газ. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Така министърът отговори на въпрос дали "Булгаргаз" ще има финансова възможност да купи предварително газ от находищата на "Мелроуз" и дали има риск друга фирма да изпревари в покупката дружеството. Министърът участва в представянето на националната реклама на туризма по водещи паневропейски телевизионни канали.
Ако искаме "Булгаргаз"  да купи значителна част от добива от газовите находищата на "Мелроуз", вероятно ще има някакъв елемент на купуване на големи количества и елемент на по-големи плащания, и дори и дружеството в момента да има проблеми с това, такъв начин ще бъде намерен, заяви министърът.
В отговор на въпрос той добави, че конкретен интерес към проекта АЕЦ "Белене" ще се появи, когато има и конкретно предложение. Гръцкият интерес, както и македонският, хърватският и румънският, са принципни и те винаги са съществували като възможност, отбеляза министърът. Той посочи, че на този етап е известна очакваната обща цена на АЕЦ "Белене", която е около 9 мрд. евро, а не 4 млрд. евро, каквито са твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров.
Цената за инвеститора в проекта ще зависи основно от договорената с руската страна "ескалация". С руската страна все още не е договорена ескалацията, не е договорен индексът, както и договорът за изграждане и инженеринг, след като това стане факт, тогава ще бъде ясно какъв процент участие колко ще струва и тогава това ще бъде предложено на инвеститорите, заяви министърът.
Продължаваме да водим преговори, същността на договарянето е двете страни да постигнат съгласие, допълни той. По думите му страните, които се договарят, имат общ интерес да се намери решение, което да отговаря на интересите и на едните, и на другите.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов прогнозира 4-5 на сто ръст на туристите след осъществяването на националната рекламна кампания на българския туризъм по телевизионните канали "Евроспрорт", "Евронюз", "Нешънъл джиографик" и "Дискавъри". Проектът на стойност 7 501
480 лева се финансира по оперативната програма "Регионално развитие", което е близо два пъти повече от средногодишния бюджет на министерството за реклама на туризма, уточни министърът. Това са два пъти повече пари в допълнение на бюджетните средства, допълни Трайков.
В три клипа страната ни ще рекламира зимните и летните си курорти, екологичният и селският туризъм, културното наследство и забележителностите. Клиповете ще бъдат излъчени 3166 пъти на две вълни - от 6 септември до 26 декември 2010 г. и от 31 януари до 27 март 2011 г. Допълнително се предвижда да бъдат организирани и онлайн кампании на сайтовете на посочените телевизионни канали. Цената на клиповете е 483 000 лева с ДДС, като парите са от бюджета на министерството. Държавната агенция
по туризъм е платила авансово 60 на сто от средствата на фирмата, спечелила обществена поръчка за клиповете, през 2008 г., след окончателното приемане на продукцията. Средствата са платени от бюджета на министерството за 2010 г., уточни Маринов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165