EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

“Фермерски лютеници и разядки” пред МЗХ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Фермерски лютеници и разядки” пред МЗХ

mail11:08 | 03.10.2017прегледи 9368 коментарикоментари 0


Настъпването на есента ще бъде посрещната със свежи идеи и нови предложения за приготвяне на фермерска зимнина. Следващият курс “Фермерски лютеници и разядки” ще се проведе на 4-ти октомври съвместно с Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас”. Гост-готвачи ще бъдат производители от пазара, продуктите ще дойдат директно от тях. С тяхна помощ всеки участник ще си  направи собственоръчно вкусна зимнина. Всеки участник ще си вземе и по едно бурканче изпечени и консервирани на място люти чушлета, ще има и дегустации на място.

Две майсторки – Денка Георгиева от Мисто ЕООД и Мая Ангелова от Синевка, ще варят лютеница на два стана: Денка ще ни покаже стара семейна рецепта на лютеница, а Мая – чипровска апетитка. Този път курсът ще е в малко по-различен формат. Ще имаме две "мини" сесии през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра пред Министерството на Земеделието и храните, където традиционно се провежда фестивала всяка сряда.  

Както винаги ще съчетаем полезното с приятното, информацията с практиката. Ще научим колко е важно да се храним със сезонни храни. Ще разберем какви са предизвикателствата пред малките производители и как може всеки от нас да ги подкрепи. Ще говорим за дългия път на продуктите и защо трябва да скъсим веригите на доставка, като така създаваме положителен социален, екологичен и икономически ефект.

В този курс ще изследваме още връзката между вкусната и здравословна храна, хората и биоразнообразието. Ще готвим и говорим за местна храна, което означава по-свежа, по-питателна храна, повече работни места, големи икономии на енергия и не на последно място по-здравословна околна среда. Рядко се замисляме, но земеделието и животновъдството са едни от секторите, които пряко зависят от здравето на земята, природата, състоянието на екосистемите, но в същото време тези сектори имат погубно въздействие върху същата тази земя.

Училищата за готвене - пътя на храната до нашата чиния са практически ателиета, които съчетават придобиването на познания за хранителните и здравословните стойности на определени храни. Различното на нашите готварски училища е, че освен практичните умения и споделената храна в края на всяко ателие, те ще са придружени от дискусии и повече информация по различните теми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg