EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

“Играта” с болничните замря засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Играта” с болничните замря засега

mail13:00 | 20.06.2010прегледи 1508 коментарикоментари 0


През последните един-два месеца се отчита намаляване на болничните листове и на разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност със 7-8 процента спрямо същия период на миналата година. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Националния осигурителен институт.
Информацията на НОИ е във връзка с обявената от министър Цветанов нова операция на МВР под името "Болнични" и резултатите от предприетите вече от НОИ действия по засилване на контрола върху работодателите, работниците и служителите и върху органите на медицинската експертиза, и предаването на констатираните нарушения на МВР.
Във връзка с увеличения брой на постъпващите в НОИ болнични листове през първите месеци на 2010 г. и на рязко увеличените разходи за парични обезщетения за временна неработоспособност и получени сигнали от МВР, НАП и от граждани в информационната система на НОИ са направени проверки.
Към определена дата фирми регистрират в НАП трудови договори, които се отнасят за минали периоди, обикновено за 6 до 12 месеца. За новорегистрираните по трудов договор лица се подават данни по наредба на Министерство на финансите със закъснение и с осигурителен доход равен или близък до максималния месечен размер на осигурителния доход /2000 лв./, се констатира в доклада за нарушенията. Тези фирми представят в НОИ болнични листове за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност за почти всички работещи при тях лица, като временната неработоспособност е продължителна, отбелязват от НОИ.
Друг тип нарушения са, че фирми регистрират в НАП трудови договори в установения от закона срок, но данните за базисния шестмесечен период, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност, са на максималния месечен размер на осигурителния доход и са в друга фирма.
Осигурителите от проверяваните фирми по данни на информационната система на НОИ не са внасяли изобщо осигурителни вноски, се посочва още в анализа на нарушенията.
Някои от фирмите имат едни и същи собственици, а други са свързани лица. Според доклада съществуват съмнения, че тези фирми нямат дейност по смисъла на Търговския закон и създаването им е с цел да бъдат извършвани измами и да се източват средства от фондовете на Държавното обществено осигуряване. По-голяма част от болничните листове е издавана от определени здравни заведения в София, София-област, Перник, констатира анализът.
Към края на февруари 2010 г. са извършени плащания по представените болнични листове от тези фирми за около 1 млн. лева. Представените от тях болнични листове след 1 март са обжалвани и са спрени плащанията по тях. Така са предотвратени бъдещи щети към бюджета на НОИ за около 2 млн. лв.,допълват от НОИ.
Констатирани са и немалко случаи, при които поради намаляване на обема на работата вместо да бъдат прекратявани трудовите договори на работниците и служителите или хората да са в неплатен отпуск, в някои фирми са ползвани болнични. На работодателите, при които се наблюдава значително нарастване на броя на болничните листове, се извършва проверка и болничните листове се обжалват, информират още от НОИ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg