EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Яхти и вино - инвестиции на страстта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Яхти и вино - инвестиции на страстта

mail10:00 | 22.09.2010прегледи 1262 коментарикоментари 0


Инвестиции, които не просто носят прилични дивиденти в дългосрочна перспектива, но и удоволствие днес - това е, което желаят все по- голяма част от инвеститорите, става ясно от публикация на електронното издание на Ведомости. В същото време тези „инвестиционни удоволствия” провокират все повече и повече въпроси.

Може ли старо вино да стане част от инвестициония портфейл? Кое при вложенията в изкуство е повече - изгодната сделка или неизмеримото желание?

Проучване на Capgemini и Merrill Lynch сочи, че богатите хора все по- често прибягват към „инвестиции в страсти”.
Алтернативните инвестиции могат да бъдат разделени на две части - вложения в изкуство и в т.нар. „други инвестиции”, към които се числят старинните предмети, автомобилите, монетите, виното и т.н. Изчисленията на анализаторите сочат, че всички тези вложения излизат много печеливши.

Така например, според данни на Artprice, през първата половина на годината аукционните къщи, които продават предмети на изкуството, имат приходи в размер от 3 млрд. евро ($3,8 млрд.). Сумата е почти толкова, колкото за цялата 2009 г. При това индексът Mei Moses All Art, проследяващ цените от аукционните къщи, се е повишил с 13,5%. Индексът Liv-ex Fine Wine Investables, измерващ ръста на цената на виното от 24 лозя в Бордо, в края на август се е повишил с 27,2%. Проучване на Yachtworld.com сочи, че компаниите, занимаващи се с продажби на яхти, имат 30 % ръст на продажбите през първите три месеца на годината, при 70 % ръст на цените. За сравнение индексът S&P 500 през първите 6 месеца се е повишил с едва 6,5%.
Въз основа да тези данни може да бъде направен изводът, че подобни покупки вече не са просто луксозно хоби. Големи инвеститори все по-често се възползват от подобни вложения за диверсификация на собствените портфейли. „Това не са просто материални инвестиции, с помощта на които може да се подсигури инфлационния риск, но са и способ за диверсификация на традиционните вложения в инструменти с финансова доходност и в ценни книжа,” коментира Рупърт Робинсън, управляващ частната банка Schroders.
Бумът на алтернативните инвестиции в „желани предмети” и „луксозно хоби” доведе до появата на нови фондове, които инвестират изключително в подобни материални вещи. По думите на управляващия фонда Fine Art Филип Хофман, средната годишна възвращаемост от инвестиции за 6 години възлиза на 34 %. При това инвеститорите имат възможност да взимат назаем за известно време предметите на изкуството. Хофмат е убеден, че в портфейла на всеки голям инвеститор между 1 и 5 % трябва да бъде в предмети на изкуствата.
През ноември тази година се очаква да бъде открит и друг фонд - Emotional Assets Fund, чиито активи ще бъдат в размер от   20 млн. британски лири. Според мнението на собствениците на фонда, ежегодната възвращаемост от инвестиции в предмети на изкуствата, а също и от монети, марки, брилянти, фотографии ще бъде до 15 %. Управителят на фонда Бернард Дафи препоръчва да се инвестира до 8 % от инвестиционния портфейл в т.нар. „желани предмети”.
Според противниците на идеята, обвързването на желания предмет с инвестиционни финанси води до загуба на удоволствието, което предметът има като е част от любимо хоби, като в също време не носи достатъчна ликвидност и няма стабилна позиция в инвестиционния портфейл.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182