EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ястребите ГЕРБ и ДПС искат отмяна на дерогацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ястребите ГЕРБ и ДПС искат отмяна на дерогацията

mail13:05 | 10.11.2023прегледи 798 коментарикоментари 0


ГЕРБ-СДС и ДПС настояват за отмяна на дерогацията веднага. "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) смятат, че отмяната ѝ  може да стане най-рано през март и призовават Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да разследват сделките на "Лукойл" в периода, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация.

Опозиционните сили - "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане" подкрепят дерогацията.  От "БСП за България" настояха за отговор на въпроса дали правителството е подпомагало "Лукойл" да нарушава дерогацията. 

Преди година финансовият министър Асен Василев поиска страната ни да се възползва от правото на дерогация пред ЕК. Година по-късно Европейската комисия ще иска обяснения от България за "вратичка", от която се е възползвала "Лукойл" при упражняването правото на дерогация.   Темата бе коментирана в кулоарите на парламента от парламентарно представените политически сили.

Призоваваме Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация, каза Радослав Рибарски, депутат от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" и член на Комисията по енергетика в парламента.

Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството е ясно и то предвижда въвеждането фигурата на особен управител в рафинерията. Рибарски бе категоричен, че с оглед зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март. 

Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента (ГЕРБ-СДС), каза, че се радва, че ЕК започва разследване.

Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин, коментира той и обясни, че правото на дерогация се въвежда на национално ниво, не от ЕК, а от Министерския съвет, който по това време бе с финансов министър Асен Василев. 

Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той.  

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага и трябва да има съгласие, партиите, които не го подкрепят, са „про- Путин“ партии, коментира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той каза още, че разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво. „Не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания – всичко, което говорим, е факт. Това трябва да приключи веднага в България“, каза Пеевски. 

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия, каза Драгомир Стойнев от „БСП за България“.

Той каза, че "част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията". По думите му трябва да се изясни дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията. 

Ние гласувахме дерогацията да остане, защото считаме, че след като е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, България трябва да се възползва от тази възможност. Ако Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказа акад. Денков, и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушение трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност, каза Павела Митова от „Има такъв народ“. 

От "Възраждане" коментираха, че дерогацията е била въведена с една единствена цел българският вътрешен пазар да има нефтени продукти и към настоящия момент това работи. Костадин Костадинов, председател на парламентарната група и лидер на партията коментира, че нараства натискът върху българската рафинерия. 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg