EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ясни кандидат-консултантите на “Булгартабак холдинг” АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ясни кандидат-консултантите на “Булгартабак холдинг” АД

mail11:25 | 02.02.2010прегледи 1131 коментарикоментари 0


Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид, Консорциум "Кей Би Си Секюритийс Н.В - АД"Токушев - съдружници", Райфайзен инвестмънт – Камбуров и "Рънейсънс Секюритис" ООД са фирмите подали оферти за консултант по приватизацията на Булгартабак холдинг, съобщи Агенцията по приватизация.
Предстои конкурсната комисия да разгледа офертите, да се произнесе по тяхната валидност и да изготви предложение за класация в 14-дневен срок.
От агенцията припомнят, че на консултанта ще бъде възложено:
Цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация във връзка с подготовката и осъществяването на приватизационната сделка за дружеството, изготвяне на правен анализ, приватизационна оценка и информационен меморандум в съответствие с действащото законодателство.

Изисквания към участниците в конкурса:

В конкурса могат да участват международни инвестиционни банки, които са сред първите 15 в поне една от следните League Tables of Financial Advisers през периода 2008 – 2009 г., публикувани от Merger Market или Thomson Reuters относно:
- Global M&A/Privatizations;
- European M&A/Privatizations;
- CEE M&A/Privatizations.

Кандидатите за консултант при тази продажба трябва да са били водещ консултант през последните пет години поне по една успешна сделка за приватизация /търговска продажба или сливане и придобиване на компании в областта на тютюневата промишленост.

• да имат доказан опит в успешни сделки за приватизация /търговски продажби и/или сливания и/или придобивания на компании;
• да познават българското материално право и в частност нормативната уредба, свързана с предмета на дейност на дружеството, както и тази, отнасяща се до осъществяването на процеса на приватизацията;
• да разполагат с екип, в който задължително да бъдат включени правоспособни юристи, икономисти, както и специалисти с подходяща квалификация, с оглед естеството на заданието;
• да не са страна по висящ правен спор с българската държава или нейна институция в качеството си на настоящ или бивш агент /консултант/ посредник;
• да не са в производство по ликвидация.


В края на 2009 година стартира конкурс за водеща инвестиционна банка. Срокът за оферти изтече вчера, а изборът се очаква да приключи през март. Според неофициална информация услугите на консултанта ще струват между 1.5 и 2 млн. евро.
Договорът с предишния консултант бе за около 400 хил. лв.
При най-оптимистичния вариант консултантът ще е готов с нова оценка и предложение за процедура за 2 месеца. Така наддаването едва ли ще стартира преди лятото.
След това сроковете зависят от избрания метод за продажба.
Какъвто и да е той, най-реалистичната прогноза е да има избран купувач към края на годината, а реална сделка през 2011. По-мрачната прогноза е продажбата да се прехвърли изцяло догодина.
Какво всъщност ще поиска държавата от кандидатите? По изготвената досега процедура от АП компаниите трябва да поемат няколко основни ангажимента за първите 3 г. след сделката. Сред тях е задължение за запазване на производството, като се фиксира точния брой късове произведени цигари с български тютюн. Така ще се гарантира, че Булгартабак ще купува количества, равни на усреднените за последните 3 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg