EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Японското правителство се намеси на валутния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Японското правителство се намеси на валутния пазар

mail15:00 | 27.08.2010прегледи 562 коментарикоментари 0


Правителството решително ще се намеси на валутния пазар, когато се наложи, заяви японският премиер Наото Кан, цитиран от световните агенции.
Курсът на йената се понижи в Токио след изказването на Кан, отбелязва АП.
Премиерът обяви, че на 31 август ще обяви нови мерки за противодействие на поскъпването на йената, което се отразява негативно на икономиката на страната, предаде Франс прес.
В момента йената е на най-високото си равнище спрямо долара от около 15 години и доближава 9-годишен максимум спрямо еврото.
Запазването на сегашния висок курс на йената на равнище около 85 йени за един долар още половин година ще доведе до това, че 40 процента от компаниите в промишления сектор на Япония ще прехвърлят дейността си в чужбина. Такава заплашителна прогноза направи на заседание на кабинета министърът на икономиката, търговията и промишлеността Масаюки Наошима, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той оповести резултатите от извънредно изследване на ситуацията в 200 частни компании от различни сектори на промишлеността.
Ако сегашният курс на йената се запази, това ще доведе до намаляване на доходите на 70 процента от малките и средни предприятия в страната, се казва в проучването. 60 на сто от промишлените компании ще бъдат принудени да разширят производството си в чужбина.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg