EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Японският бизнес приветства победата на опозицията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Японският бизнес приветства победата на опозицията

mail14:34 | 31.08.2009прегледи 389 коментарикоментари 0


Японската бизнес федерация /Кейданрен/ приветства резултатите от състоялите се вчера парламентарни избори в страната, съобщи ИТАР-ТАСС.
Президентът на федерацията Фудзио Митараи, председател на съвета на директорите на корпорацията "Канон", нарече победата на опозиционната Японска демократическа партия /ЯДП/  "историческо събитие, което създава възможност в страната да бъде установена ефикасна двупартийна система".
По последни данни ЯДП, която от създаването си през 1998 г. е била непрекъснато в опозиция, печели 308 от общо 480 места в долната камара на японския парламент.
"Ние стигнахме до епоха, в която за първи път в следвоенния период е възможно реално предаване на властта", заявил Матараи на пресконвференция. Той подкани ЯДП колкото е възможно по-скоро да състави правителство, за да се заеме с мерки за излизане на страната от икономическата криза. Матараи съобщи, че Японската
бизнес федерация има намерение да създаде система за консултации на победилата в изборите партия с частния бизнес.
От 2007 г. ЯДП контролира горната камара на японския парламент. Това й даваше възможност да проваля много от инициативите на правителството и да забавя приемането на законопроекти. С контрол и върху двете камари от бившите
опозиционери ще позволи на бъдещото правителство на ЯДП да работи много по стабилно и ефикасно, посочва ИТАР-ТАСС, като се пововава на източници от японските бизнес среди.
Въпреки положителната реакция на победата на ЯДП, Кейданрен и други асоциации на деловите кръгове в Япония оспорват някои от елементите в програмата на демократите. ЯДП например настоява за повишаване на минималната работна заплати за увеличение на разходите на компаниите за подобряване на екологичната обстановка в Япония. Според бизнеса тези мерки не се вписват в пакета от мерки, които са необходими за излизане от кризата.
Обемът на промишленото производство в Япония се увеличава вече пети месец, но едновременно с това намалява вътрешната консумация и се увеличава безработицата, което според японския бизнес е признак за нестабилност на икономическата среда. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158